Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Španělé a Italové si mohou zajistit EURO

Praha - Fotbalové mistrovství Evropy 2012 může poznat po Polsku, Ukrajině a Německu minimálně další dva své účastníky. Postup si dnes mohou zajistit Španělé a Italové, teoretickou šanci má i Nizozemsko. Francie se může šampionátu výrazně přiblížit.

EURO 2012
zdroj: ČT24

Před Španěly leží papírově lehký úkol porazit outsidera skupiny Lichtenštejnsko. Zisk tří bodů by jim už zajistil první místo ve skupině I, kam patří i česká reprezentace, a přímý postup na turnaj. Pro nejvýše postavený tým v žebříčku FIFA by to neměl být větší problém, v prvním utkání vyhrál v Lichtenštejnsku 4:0 a v soutěžních zápasech má sérii 11 vítězství. Dvanáctou výhrou by vyrovnal svůj rekord.

Lichtenštejnsko se ale chytlo dvěma duely s Litvou, z nichž překvapivě vytěžilo čtyři body, aniž by inkasovalo. Jistou šanci mu dává i fakt, že Španělsko má v poslední době problémy s obranou. Chybějí mu obvyklí stopeři Puyol a Piqué, navíc úřadující mistři světa od loňského triumfu v JAR inkasovali ve 13 zápasech 17 branek. "Sice nám chybějí Gerald Piqué s Carlesem Puyolem, ale to není omluva. Jsme mistři světa, tak musíme mít více možností, jak je nahradit," uvedl záložník Cesc Fábregas, který se dvěma góly postaral o páteční výhru 3:1 v přípravném utkání s Chile. Šanci na postu stopera zřejmě dostane jeden z mladých obránců Dominguéz, Botía či Montoya.

Cesc Fabregas
zdroj: Getty Images News autor: David Ramos

Zápas Skotska a Litvy mimořádně zajímá český tým

Ve skupině I se bude hrát vedle duelu Španělska s Lichtenštejnskem také souboj mezi Skotskem a Litvou, který bude zajímat především české fotbalisty. Výsledek tohoto utkání totiž může výrazně promluvit do jejich šancí na postup do baráže.

Pokud by zápas skončil remízou, stačilo by Čechům získat v posledních dvou zápasech dva body. V případě výhry by se však Litva vrátila do boje o baráž, o kterou by si mohla zahrát v závěrečném utkání právě s Českem. Výhra Skotů by rovněž dostala Čechy pod tlak, protože by rozdíl byl rázem jen dva body ve prospěch svěřenců trenéra Michala Bílka a oběma celkům by scházely dva zápasy.

Itálie má jistotu pouze po vítězství nad Slovinskem

Vedle Španělů si postup může zajistit i Itálie, ta však má úlohu o něco těžší. Potřebuje totiž porazit účastníka posledního mistrovství světa Slovinsko. Na turnaj ale Italy posune i případná ztráta Srbů s Faerskými ostrovy.

Teoretickou šanci na postup má i Nizozemsko, které proti Finsku bude chtít potvrdit zatím stoprocentní bilanci. Zároveň k jistotě postupu potřebuje, aby Švédsko nevyhrálo nad San Marinem, které ale dosud nezískalo ani bod a má skóre 0:44.

Výrazně přiblížit turnaji se pak může Francie, pokud dokáže zvítězit nad Rumunskem. Pak už by ji o ME mohla připravit jen výraznější prohra s Bosnou. Podobně je na tom Anglie, která potřebuje zdolat Wales, aby měla klid do závěrečného utkání s Černou Horou, v němž by jí stačilo neprohrát.

Řecko si v případě výhry nad Lotyšskem pojistí ve skupině F minimálně baráž.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články