Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Trenér Bílek: Ukázali jsme velkou vůli a morálku

Glasgow - Důležitá remíza ve Skotsku byla podle trenéra Michala Bílka dílem velkého nasazení, morálky a také dvou akcí střídajícího Jana Rezka. Díky nim se podle českého kouče znovu přiblížila národnímu týmu účast v baráži o mistrovství Evropy, byť situace ve skupině se může ještě vyvíjet různě.

Michal Bílek
zdroj: AP Photo autor: Scott Heppell

"Myslím si, že jsme dneska sehráli velmi dobré utkání. Hráči se vydali ze všech sil," chválil po utkání své svěřence spokojený český trenér. Pokud bychom prohráli, tak by ta porážka byla nespravedlivá," uvedl. Částečně s ním souhlasil také kapitán českého týmu Tomáš Rosický, podle kterého by ztráta bodů byla nezasloužená.  "Bylo by k vzteku zde prohrát. Stál proti nám sice silný soupeř, ale my ho po většinu času přehrávali," myslí si Rosický.

Jan Rezek o sporné penaltě: "Nemyslím si, že by ji rozhodčí neměl nařídit. Samozřejmě, šel jsem si pro ni, ale škobrtl o mě, rozhodil mě a sudí to dobře viděl."

Tomáš Rosický: "Je neuvěřitelné, jakým způsobem dokážeme ten náš výkon prohospodařit. Ovládneme hřiště, máme navrch a pak se třeseme, abychom alespoň vyrovnali."

Bílek závěr utkání prožíval na lavičce hodně emotivně a těsně před koncem mu vůbec nebylo do smíchu, především když Skotové zvýšili na 2:1. "Obě branky padly po našich chybách, ale v utkání jsme měli herně navrch. Lépe jsme kombinovali, přesto nakonec díky velkému nasazení můžeme být rádi za bod," prohlásil kouč, podle kterého je důležité, že i po dnešku má jeho tým na největšího soupeře v tabulce stejný bodový odstup.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy trenéra Bílka a hráčů

Mrzelo ho, že Skotové dvakrát vedli, přestože na trávníku působili těžkopádněji. "Nemohu být spokojen s chybami v obraně, ale jinak mě potěšil přístup všech hráčů a především to, jak se prezentoval po příchodu Rezek, který byl u obou branek," připomněl kouč hrdinu v českém dresu, i když po nařízené penaltě útočníkovi hlediště hodně spílalo.

Střelec vyrovnávající branky Michal Kadlec zvláštní tlak na značce pokutového kopu necítil. "Vyšlo mi to perfektně, věděl jsem přesně, kam to chci kopnout," zářil český hráč. Na tuto situaci se prý již připravoval na tréninku. "Nikdo se k tomu nehlásil, bylo to totiž dopředu domluvené s trenérem," přiznal obránce německého Leverkusenu.

Vyrovnávací penalta Michala Kadlece
zdroj: AP Photo autor: Scott Heppell

Spoluhráči ho prý nijak nepovzbuzovali. "Kluci mě nechali soustředit, jen jeden Skot mi něco vyprávěl, ale já se smál. Věděl jsem, že si zde nejméně remízu zasloužíme a věřil jsem si," řekl Kadlec, který gólem připomněl obdobný zásah svého otce Miroslava na ME před patnácti lety v Anglii. Kadlec starší tehdy svou trefou uzavřel penaltový rozstřel v semifinále proti Francii.

Penaltu nechtěl Bílek komentovat

"Ze své pozice jsem nemohl vidět, nakolik to faul byl," odmítl trenér Bílek komentovat rozhodnutí nizozemského sudího. I když byl jeho tým lepší, soupeř podle něj podal znovu kvalitní výkon. "Především Fletcher a Adam dokázali, že jsou hodně silní a odolní, ale kolektivnější výkon předváděl náš tým," uvedl Bílek a pochválil i další hráče, hlavně nováčka Petra Jiráčka. "V prvním poločase hrál velmi dobře, především byl silný na míči a připravil velkou šanci," ocenil plzeňského záložníka.

Své si podle něj odvedl i debutující brankář Jan Laštůvka. "V závěru tam bylo několik nebezpečných centrů, které zvládl bez potíží," řekl český kouč. Baráž se sice dnes znovu o něco přiblížila, ale Bílek se předčasně neraduje. "Ještě se toho může hodně stát, zápasů hrají týmy několik. Udělali jsme ale důležitý krok k tomu, abychom do baráže postoupili," prohlásil český trenér.

Podle kapitána Rosického dnešní výsledek hodně pomohl českému fotbalu, aby dál mohl žít v naději na postup na evropský šampionát, ale vyhráno ještě není. "Udělali jsme důležitý krok, Skotové zůstali na stejném bodovém rozdílu. Ale musíme se ještě hodně snažit a čekat, co se odehraje v dalších zápasech," připomněl reprezentační špílmachr, že ještě nějaký bod ve zbývajících dvou zápasech mužstvo potřebuje získat.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články