Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plzeň je blízko historického úspěchu, dělí ji 90 minut

Praha - Na prahu historického úspěchu stojí plzeňští fotbalisté, kteří mají velmi blízko k tomu, aby jako třetí český tým po Spartě a Slavii postoupili do základní skupiny Ligy mistrů. Západočeši jedinečným způsobem rozehráli 4. předkolo a v odvetě s FC Kodaň dnes budou před vyprodaným stadionem v pražském Edenu hájit týden starou výhru 3:1 z Dánska. Plzeň si může dovolit luxus v podobě jakékoliv prohry o jeden gól, Kodani by nepomohla ani výhra 2:0. Čeští mistři tak mají na dosah prémii přes 200 milionů korun za účast v hlavní soutěži. Přímý přenos sledujte na Čtyřce a webu Sportživě.cz.

Utkání Kodaň - Plzeň
zdroj: AP autor: Thomas Sjorup

"Je to zápas, který může Plzeň v povědomí fanoušků dostat úplně jinam," řekl trenér Pavel Vrba. "Kdybych před třemi lety řekl, že před plným stadionem budeme hrát o Ligu mistrů, všichni by mě považovali za blázna. Tohle je prostě třešnička," těšil se na očekávanou odvetu.

Západočeši si už pomalu mohou pohrávat s myšlenkami, které tři zvučné soupeře jim přidělí čtvrteční los v Nyonu. Sami se však takovým představám brání, kouč Vrba dál nabádá k pokoře. Euforií se Plzeňané chtějí nechat unášet až po skončení zápasu, pokud dopadne podle jejich představ.

Plzeňští se odmítají spoléhat na to, že mají po prvním utkání v Kodani "nahráno". Tři branky vstřelené na hřišti soupeře jsou při pohárových zákonitostech skvělým počinem, ale Vrbův tým ani ve středu nehodlá jen vyčkávat. Viktoria by naopak ráda prodloužila svoji úspěšnou sérii v předkolech LM, v nichž vyhrála všech pět zápasů. "Chceme v započaté cestě pokračovat dál," uvedl Vrba.

Jeho hráči vědí, že pasivní styl jim není vlastní. Ve třetím předkole se o tom navíc sami přesvědčili v odvetě s Trondheimem: na jeho hřišti vyhráli 1:0, ale doma byli dlouho bázliví, soupeře nechali skórovat a až po změně stran po důrazné Vrbově promluvě duel otočili.

Plzeň se nechce nechat rozhodit ani tím, že odvetu s Kodaní, která v minulé sezoně LM došla až do osmifinále, nemohou hrát na vlastním stadionu. Ten prochází rekonstrukcí a nesplňuje požadavky UEFA. Západočeši spoléhají i na exil v pražském Edenu: zvlášť proto, že o zápas je nebývalý zájem. Vstupenky zmizely pár hodin poté, co Viktoria zvítězila v Kodani, Západočechy má hnát za úspěchem dvacetitisícový kotel. Utkání může být velkou událostí pro celý český fotbal, který v LM naposledy reprezentovala pražská Slavia před čtyřmi lety.

"Jsem přesvědčený o tom, že budeme mít absolutně domácí prostředí. Když budeme mít takovou podporu, třeba si během zápasu neuvědomíme, že nemůžeme hrát v Plzni," uvedl Vrba. Věří, že do odvety pošle nejsilnější možnou sestavu. V sobotní předehrávce proti pražské Dukle, kterou Plzeň porazila 4:2, musel šetřit lehce zraněného stopera Mariána Čišovského a také klíčového hráče ze zálohy Horvátha, jehož trápí zánět středního ucha. Oba by však měli být ve středu k dispozici.

Předpokládané sestavy: Plzeň: Čech - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Horváth, Jiráček - Petržela, Kolář, Pilař - Bakoš. Kodaň: Wiland - Thomsen, Sigurdsson, Jörgensen, Bengtsson - Bolaňos, Kristensen, Grindheim, Delaney - Santin, N'Doye.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články