Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Baník dál tápe, v Jablonci ho hattrickem sestřelil Lafata

Jablonec nad Nisou - Fotbalisté Ostravy zůstávají i po čtvrtém kole nové ligové sezony bez bodu. V dnešní předehrávce prohráli na hřišti Jablonce 0:4 a v součtu s minulým ročníkem si připsali šestou porážku za sebou. Domácí navázali na pondělí triumf 5:0 nad Bohemians 1905, druhou výhru v sezoně jim zajistili hattrickem Lafata a jednou trefou Beneš. Baník ve třetím ze čtyř kol inkasoval čtyři góly a nepomohla mu ani staronová posila Václav Svěrkoš, který odehrál více než hodinu.

Zápas přitom mohl vypadat úplně jinak, protože Baník hned ve druhé minutě zaznamenal zřejmě regulérní gól. Centr z pravé strany uklidil za domácího Špita přesnou hlavičkou Svěrkoš, ale obnovenou premiéru v ostravském dresu mu překazil pomezní sudí, který posoudil hraniční situaci jako ofsajdovou.

Od té doby se navrátilec z Francie, který se představil v české lize po třech letech, nemohl prosadit. Jablonec se totiž rychle dostal do tempa, jímž v pondělí smetl Bohemians1905, aSlezané se museli soustředit hlavně na defenzivu. A ta stejně jako v předešlých zápasech rozhodně nepůsobila jistým dojmem. 

Severočeši se prosazovali typicky z křídelních akcí. Po centrech Jablonského ještě Lafata ani Piták neuspěli, ale po akci z opačné strany už Jablonec slavil. Po Pitákově kolmici poslal míč do vápna Zábojník a Lafata ve skluzu umístil balon pod břevno. Domácí získali téměř drtivý tlak a ještě do pauzy ho proměnili v pojišťující trefu. Po Kovaříkově rohu Beneš v 41. minutě se štěstím s pomocí tyče překonal ostravského gólmana.

V 57. minutě bylo o vítězi už definitivně jasno. Hostující brankář Pietrzkiewicz vyboxoval centr z pravé strany jen do Lafaty, od něhož se míč odrazil do sítě. Jablonec ani poté nepřešly útočné choutky a Baník mohl několikrát děkovat svému brankáři, že opět neinkasoval. Jednou mu dokonce po Kovaříkově střele zblízka pomohl břevno. Vzápětí se neprosadil Lafata, ale nejlepší kanonýr uplynulé sezony se přesto dočkal čtvrtého hattricku za poslední půlrok, když v předposlední minutě zřejmě z těsného ofsajdu přesně zakončil závar v ostravském vápně.

Komňacký: Nepřáli jsme si, aby se Baník chytl zrovna v Jablonci

Jablonecký kouč František Komňacký připustil, že proti Baníku čekal větší boj. "Trošku jsme se toho zápasu obávali. Víme, že se Baník musí chytnout, a nepřáli jsme si, aby se chytil zrovna v Jablonci. V tabulce pravdy jsme měli dva minusové body, nechtěli jsme ztratit další. Jsme rádi, že se nám povedlo udržet kontakt se špičkou," řekl Komňacký, který koučoval jubilejní 200. ligový duel a právě Ostravu dovedl v sezoně 2003/04 k titulu.

David Lafata:

"Samozřejmě jsem rád, že mi to tam padá, ale není důležité, kdo ty góly dává, hlavně když se vyhrává."

 

Jeho protějšek Pavel Malura musel překousnout další čtyřgólový debakl, který jen podtrhl nejhorší vstup Ostravy do české ligy v historii. "Přijeli jsme do Jablonce udělat něco s nepříznivou situací, ve které se nacházíme. Ale bylo to těžké. Věděli jsme, že Jablonec má v ofenzivě velkou sílu, a připravovali jsme se na to. Bohužel nám totálně selhala levá strana. Možná kdyby platil ten první gól, mohlo to být jiné," řekl Malura.

Baumit Jablonec - Baník Ostrava 4:0 (2:0)

Branky: 34., 57. a 89. Lafata, 41. Beneš. Rozhodčí: Adam - T. Kovařík, Štěrba. ŽK: Loučka - Svěrkoš, Pietrzkiewicz, Kraut. Diváci: 3 650.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články