Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

TI: FIFA musí přijít s důslednou reformou

Bern – Protikorupční organizace Transparency International (TI) požádala řídící orgán světové fotbalové asociace FIFA, aby provedl reformu své veřejné správy. Navrhuje jí, aby se vytvořila specializovaná skupina složená ze zástupců fotbalové organizace i těch, kteří nejsou jejími přímými členy. Z té první oblasti by se jednalo především o státníky, sponzory, média a nejrůznější občanské společnosti. Z té druhé pak o svazy, kluby, profesionální ligy, hráče a rozhodčí. Tato skupina by měla zajistit lepší dohled na chodem fotbalové společnosti, a to tak, aby zároveň podpořila její všeobecnou nezávislost.

FIFA
zdroj: ISIFA/EPA

Navrhovaná skupina by dohlížela na nezávislé vyšetřování obvinění z korupce. Dále také na zavedení nových postupů pro zajištění transparentnosti a řádné spravování veřejných záležitostí. Jako je třeba omezení funkčního období na vedoucí místa a střet zájmů. Prezident FIFA Sepp Blatter slíbil, že se specializovaná skupina, která bude na podobné případy dohlížet, brzy sestaví. Zároveň zmínil, že možnými členy by mohli být americký diplomat Henry Kissinger nebo světoznámý operní tenorista a dirigent Plácido Domingo.

Transparency International vyzvala FIFA, aby přijala podobná opatření už dříve. V současné době ale vyvinula konkrétní doporučení, jak by měla celá koncepce vypadat. To přišlo poté, co FIFA přiznala, že je ochotná přijmout změny. "FIFA říká, že se reformovat chce, jenže její neustálé úplatkářské skandály přispívají k tomu, že jí veřejnost nevěří," podotkl hlavní poradce pro sportovní záležitosti z Transparency International Sylvia Schenk.

TI vydala pro FIFA osm stran doporučující dokumentu, který se opírá o dlouholeté zkušenosti v oblasti zlepšení průhlednosti firem. Dokument nabízí nejrůznější způsoby pro firmy a instituce, které se chtějí stát transparentnější a méně náchylné korupci. Transparency International ho sepsalo poté, co FIFA čelila obviněním z podplácení a nedostatku průhlednosti okolo prezidentských voleb oragnizace v červnu tohoto roku.

Zdroj
Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články