Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec

Slavia poprvé zvítězila, ligu vede Sparta

Praha - Fotbalisté pražské Slavie se ve třetím ligovém kole dočkali po dvou předešlých porážkách premiérového bodového zisku i vítězství. V úvodním domácím utkání nové sezony proti Příbrami rychle přišli o vedení, dlouho se trápili, ale nakonec díky gólům kapitána Jarolíma a Vlčka ze závěru zápasu slaví výhru 3:1. Olomouc naopak poprvé v ligové sezoně inkasovala, ale nakonec průběh zápasu v Českých Budějovicích otočila a vyhrála 2:1. Přesnější hra podložená góly Vacka s Grajciarem rozhodla o vítězství 2:0 fotbalistů Sparty na hřišti Slovácka. Sparťané prodloužili svou vítěznou sérii, v součtu s Evropskou ligou vyhráli všech pět soutěžních zápasů v úvodu sezony. Více než rok trvala neporazitelnost Hradce Králové v domácím prostředí, ale dnes ji zrušil Slovan Liberec, který na východě Čech vyhrál 3:0.

Radost hráčů Sparty
zdroj: ČTK autor: Zdeněk Němec

Stejně jako v květnovém vzájemném duelu, ve kterém hrála Slavia poprvé bez svých příznivců v ochozech, se na gól v liduprázdném Edenu nečekalo dlouho. V deváté minutě zacentroval z rohu Trubila a Hloušek hlavičkou zaznamenal svůj premiérový zásah po návratu do Edenu.

Pražanům ale vydrželo vedení jen pět minut, i hosté totiž udeřili hned ze své první vážnější šance. Míč z rohovému kopu propadl až ke Šlapákovi a ten z voleje srovnal, byť si brankář Hanuš na míč sáhnul. Příbram, která v prvních dvou kolech neztratila ani bod, nechtěla přijít zkrátka ani v Edenu a nespoléhala se jen na bránění výsledku.

Radost hráčů Slavie
zdroj: ČTK autor: Stanislav Zbyněk

V 63. minutě mohli Středočeši stále nervóznějším domácím zasadit gólovým úder hned dvakrát po sobě a pokaždé u toho byl hlavičkující Wágner, který se trefil i prvních dvou ligových kolech. Nejprve ho ale vychytal Hanuš a pak odvrátil z brankové čáry Hubáček. Když už se zdálo, že slávisté ani na třetí pokus na první tři body v sezoně nedosáhnou, napřáhl v 78. minutě kapitán Jarolím a jeho střela skončila v horním rohu za bezmocným Hruškou.

Hosté otevřeli hru a vzápětí mohli opět srovnat, Rickovu hlavičku však vytěsnil na tyč Hanuš. Tři minuty před koncem pak slávistický triumf definitivně pojistil další povedenou střelou střídající Vlček a Příbram tak poprvé v sezoně vyšla bodově naprázdno.

Slavia Praha - 1. FK Příbram 3:1 (1:1) Branky: 9. Hloušek, 78. Jarolím, 87. Vlček - 14. Šlapák. Rozhodčí: Jech - Gallo, Vysloužil. ŽK: Šlapák (Příbram). Hráno bez diváků.

Hosté začali zostra, už v osmé minuty nastřelili z pětadvaceti metrů Heinz tyč a dali jasně najevo, že si na Střelecký ostrov přijeli pro tři body. Jejich pohyb byl lepší, byli častěji na míči, ale přidávali jen počet rohů. A když se už řítili do šance, na poslední chvíli se podařilo odvrátit nebezpečí domácím stoperům.

Budějovičtí toho v ofenzivě mnoho nepředvedli, ale po pauze si to vynahradili. Najednou byli živější, ale branka přišla až v 65. minutě, kdy se uprostřed šestnáctky obtočil Ondrášek kolem Škerleho a dostal Jihočechy do vedení. Ondrášek se trefil i v třetím zápase sezony.

Jenže dlouho se z vedení domácí neradovali, protože v 74. minutě natáhnul zcela nekrytý Heinz dvaadvacet metrů od branky k ráně, která skončila k překvapení zaskočeného brankáře Kučery v horním rohu. A aby svůj návrat do české ligy korunoval, jak se na úspěšného legionáře sluší, vyslal v 83. minutě další vydařenou ránu směrem ke Kučerovi a definitivně otočil průběh utkání. Posunul tak svůj tým na přední příčky ligové tabulky.

Přitom v druhé minutě nastaveného čase je mohl ještě o výhru obrat Stráský, který se ocitnul ve skrumáži uvnitř šestnáctky s míčem u nohy před opuštěnou brankou, jenže už nestačil zakončit dostatečně razantně a slabý pokus brankář Drobisz zastavil před brankovou čárou.

Dynamo České Budějovice - Sigma Olomouc 1:2 (0:0) Branky: 65. Ondrášek - 74. a 83. Heinz. Rozhodčí: Drábek - Pelikán, Slavík. ŽK: Otepka - Janotka, Heinz. Diváci: 2682.

Hned v úvodu zápasu Slovácko nabídlo po nedorozumění soupeři branku jak na podnosu: gólman Filipko si vyběhl pro míč, stoper Košút jej odkopl k Matějovskému a pak vyděšeně sledoval, jak pohotová střela těsně míjí branku.Pak se ale Slovácko vzpamatovalo a začalo spoléhat spíše na ofenzivní hru, ovšem územní převaha postrádala přesnější zakončení. Na útočném hrotu domácího týmu chystal svým spoluhráčům šance Došek, jenž podle očekávání často sváděl velice tvrdé souboje s obráncem Řepkou.

Sparta spoléhala na rychlé protiútoky, kterým ale chybělo dotažení v podobě přesné střely. Až pět minut před přestávkou stačil brankář Filipko pouze vyrazit Sionkovu střelu a míč dostal k volnému Vackovi, který z úhlu chytrým lobem nasměroval Spartu k vítězství.

Utkání Slovácko - Sparta
zdroj: ČTK autor: Zdeněk Němec

Sparťané převzali režii utkání až po změně stran: chytře drželi míč a protivníka na rozdíl od prvního poločasu k útočení mnoho nepouštěli. Domácí kouč Soukup se pokusil střídáním zvýšit útočnou aktivitu svých svěřenců, ale pokud se už Slovácko dostalo do blízkosti branky soupeře, tak útočníkům chyběla větší rozvaha a přesnost. Střídající Poliaček, po něm Jeleček a následně Došek mohli vyrovnat, jejich střelecké pokusy však byly nedůrazné a nepřesné.

V závěru vsadilo Slovácko vše na útočnou kartu. Chybu domácích hráčů potrestal v nastaveném čase Grajciar, který po rychlém protiútoku do volného prostoru s přehledem přidal druhý gól a tím pečetil vítězství Sparty. Pro bývalého slávistu, který přišel na hřiště právě místo Vacka, to byla první trefa v prvním utkání v rudém dresu.

1. FC Slovácko - AC Sparta Praha 0:2 (0:1) Branka: 40. Vacek, 90.+1. Grajciar. Rozhodčí: Adam - T. Kovařík, Štěrba. ŽK: Trousil, Hlúpik, Došek - Matějovský, Pamič. Diváci: 7638.

První půle byla spíš opatrná, diváci měli více ze hry až po změně stran. Severočeši byli lepší, jejich kombinace ve středu pole, kterou řídil Štajner, byla pro Hradec nebezpečná. Kvalita hostů se projevila záhy. Po perfektní spolupráci se Štajnerem se z hranice šestnáctky trefil Vácha a ukončil neprůstřelnost Lindra z úvodu ligy.

Utkání Hradec Králové - Liberec
zdroj: ČTK autor: Jakub Macháček

Poté už přišly hvězdné chvíle nejlepšího muže na trávníku Breznaníka. Levý záložník sám utnul jakékoli snahy domácích o zvrat utkání. Prosadil se dvakrát, pokaždé podobným způsobem. Po úniku z levé strany přehodil hradeckého brankáře Lindra, pět minut před koncem podobný kousek zopakoval podruhé a Liberec tak rázně uťal hradeckou vítěznou sérii v novém ročníku ligy a po třech předchozích porážkách v Hradci naplno zabodoval, "Votroci" doma naopak prohráli po třinácti zápasech.

FC Hradec Králové - Slovan Liberec 0:3 (0:0) Branky: 67. Vácha, 83. a 85. Breznaník. Rozhodčí: Kovařík - Kordula, Kocián. ŽK: Dvořák - Vácha. Diváci: 7220.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články