Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Michal Bílek: Neodstoupím, v kvalifikaci máme šanci

Praha - Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek neuvažoval po středeční prohře v přípravném utkání v Norsku 0:3 o rezignaci. Češi tak vysokou prohru naposledy zažili v dubnu roku 1994, ale Bílek, pod nímž národní tým letos z šesti utkání vyhrál jediné při pasivním skóre 5:9, chce u týmu pokračovat. Podle kouče je totiž klíčové, že čeští fotbalisté stále mohou pomýšlet na postup na evropský šampionát. V posledních třech kvalifikačních duelech však prý musí podat diametrálně odlišný výkon než v Oslu.

A Bílek u toho chce být na lavičce, byť jej dál stíhá kritika expertů i fanoušků. "Po zápase v Norsku jsem nepřemýšlel o tom, že bych rezignoval. Zápas v Norsku byl po všech stránkách z naší strany špatný, nepovedlo se nám nic, ale pořád to byl přípravný zápas. Klíčové je, že pořád máme šanci v kvalifikaci. Ta je rozehraná dobře, šanci na baráž máme nejvyšší ze tří týmů, které o ni bojují," řekl Bílek. "To je ze všeho nejdůležitější, postup na Euro byl od počátku náš hlavní cíl. V kvalifikaci jsme vyloženě nepropadli a pořád v ní žijeme," uvedl.

Češi v kvalifikační skupině I drží druhé místo, které by stačilo alespoň na zajištění závěrečné baráže. Suverénní Španělsko si už zřejmě pohlídá přímý postup, český tým ještě musí odrážet dotírající Skotsko a Litvu, na jejichž půdě se v září a v říjnu představí. "Ale je jasné, že se musíme zvednout," řekl Bílek.

Ani vrcholní představitelé vedení Fotbalové asociace ČR se podle jejího mluvčího Jaroslava Koláře zatím nezabývali důsledky středečního debaklu. Není ale vyloučeno, že výkonný výbor od Bílka bude chtít analýzu dosavadních vystoupení. "S nikým z vedení asociace jsem po utkání v Oslu nemluvil. Kdyby se jednalo o mém odvolání, tak to stejně ovlivnit nemohu. Pořád si stojím za tím, že v kvalifikaci šanci máme. Takže nechci polemizovat o tom, jestli odvolání přijde nebo ne," zopakoval Bílek.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy po utkání Norsko - Česko

Michal Bílek:

"Ve středu v Norsku to byl náš nejhorší zápas. Nevyšlo nám vůbec nic. Prostě velmi špatný výsledek i výkon. Po zápase jsem hráčům řekl, že takhle dál pracovat nemůžou."

Bílek je u národního týmu téměř dva roky, ve středu zažil na lavičce největší zklamání. Prohra 0:3, při níž čeští fotbalisté vyrovnali svůj nelichotivý rekord starý 17 let, u něj přebila dojmy z předloňského turnaje ve Spojených arabských emirátech, kde podlehli domácím a Ázerbájdžánu, či únorové prohry 2:4 v Chorvatsku. Tam zase reprezentace poprvé v samostatné historii inkasovala čtyři branky.

Trenér je na velký tlak připravený

Uvědomuje si, že je pod velkým tlakem od chvíle, kdy k reprezentaci nastoupil. A vnímá, že atmosféra kolem týmu po nepřesvědčivém vystoupení v Norsku ještě "zhoustne". "Pod tlakem jsem od začátku. Veliký byl vždycky a teď po tom výprasku v Norsku bude ještě silnější. Chtěli jsme, aby před možná klíčovým zápasem ve Skotsku byla lepší atmosféra, aby hráčům vzrostlo sebevědomí. Ale opak je pravdou," litoval Bílek.

Kouč si stojí za tím, že národní tým pod jeho vedením ve většině zápasů obstál. Byť fanoušci i experti volají po atraktivnějším herním projetí. Na červnovém přípravném turnaji v Japonsku Češi uhráli bezbrankové remízy s Japonskem a Peru, jedinou letošní výhru (2:0) předtím zaznamenali s Lichtenštejnskem. Té ale zase předcházely prohry ve Španělsku 1:2 a nezdar v přípravě v Chorvatsku (2:4).

Bílek nechtěl polemizovat o tom, jaký díl viny nese on sám na současných výkonech. "Společně vyhráváme, společně prohráváme. Všichni na tom máme svůj díl viny a mrzí nás, že to (v Norsku) nevyšlo," prohlásil stručně Bílek. Odmítl také, že by reprezentace neuměla hrát nátlakový fotbal. "V kvalifikaci proti Skotsku a Lichtenštejnsku jsme tak hráli, měli jsme tlak i šance, to samé proti Litvě, byť nás potrestala gólem z brejkové situace. Ale v Norsku nebylo vidět nic z toho, jak bychom chtěli hrát," uvedl Bílek.

Srovnání s devatenáctkou by prý bylo zavádějící

Při kvalifikační prohře ve Španělsku by naopak bylo až přílišným rizikem vyrukovat na úřadující mistry světa a Evropy s vysokým presinkem. Podle Bílka je zavádějící srovnání s reprezentační devatenáctkou, která před týdnem ve finále mistrovství Evropy v otevřeném souboji podlehla právě Španělsku 2:3 až po prodloužení.

Takovým stylem se prý proti seniorskému španělskému týmu nedá hrát. "Je rozdíl hrát proti stejně starým chlapcům, kteří ještě nejsou tolik vyhraní, a pak jít na hráče typu Iniesty, Xaviho a Davida Villy... Nevidíte mužstvo, které by Španěly dokázalo vysoko presovat. To samé Barcelona. Real Madrid to proti ní zkusil a dostal pět gólů," řekl Bílek.

Pořád prý věří, že i po středeční lekci na norské půdě jeho tým před klíčovým finišem kvalifikace zvedne hlavu. "Po prohře s Litvou nám také loni teklo do bot a zápas se Skotskem jsme zvládli velmi dobře. Stojím si za tím, že naše mužstvo sílu má. Z porážky v Norsku se oklepe a další zápas zvládne. Ale po všech stránkách musíme být víc koncentrovaní, protože teď půjde o všechno," uzavřel hodnocení.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články