Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Český tým vyhořel v přípravě v Oslu, prohrál 0:3

Oslo - Českým fotbalistům hrubě nevyšla generálka na zářijové klíčové utkání evropské kvalifikace ve Skotsku. V přípravném duelu v Oslu podlehli domácím Norům jednoznačně 0:3 a byla to jejich první porážka v dosavadních devíti vzájemných duelech s tímto soupeřem. Seveřany poslal do vedení ve 23. minutě Abdellaoue, po pauze zvýšil Riise a v závěru se z penalty znovu prosadil střelec úvodního gólu.

Český kouč Michal Bílek si od svých svěřenců oproti předešlým utkáním sliboval především zlepšenou ofenzivu, ale hosté se museli zpočátku hlavně bránit. Na Norech jako by minuta ticha, kterou před výkopem oba týmy uctily památku obětí masakru šíleného střelce Anderse Behringa Breivika z 22. července, vůbec nenechala stopy.

K tradiční zarputilosti a důrazu, jimiž měli připomínat příštího českého soupeře Skotsko, přidali i kvalitní kombinační hru a od úvodu dokazovali, proč jsou v žebříčku FIFA o 26 pozic výš než hosté. Nejprve dvakrát zahrozili ze vzduchu po rohových kopech. V deváté minutě dokonce zachránilo Čecha po hlavičce Wählera břevno, po dvaceti minutách pak nechybělo moc, aby si Rajnoch srazil míč do vlastní sítě.

Za chvíli už ale Seveřané otevřeli skóre. Abdellaoue se těsně za vápnem prosadil přes nedůrazné Hübschmana se Sivokem a přesnou přízemní střelou k tyči rozjásal asi z poloviny zaplněný stadion. Češi po inkasovaném gólu trochu přidali, víc než Pospěchův střílený centr, na který nedosáhl Pekhart, ale nevymysleli. Naopak těsně před pauzou mohli děkovat Čechovi, že v gólové příležitosti vychytal Pedersena.

Je nám líto, video expirovalo.
Norsko - Česko

Bílek v pauze nahradil debutanta Gecova útočnějším Petrželou a projev českého týmu se v druhé půli přece jen mírně zlepšil. Norové se začali rychle zbavovat míče a v 67. minutě je mohl z první velké české šance ztrestat vyrovnáním Pekhart. Po perfektní přihrávce od Rosického postupoval sám na Jarsteina, ale vytlačil se do úhlu, odkud už norského gólmana nemohl propálit.

Místo toho si Seveřané zanedlouho pojistili náskok. V 71. minutě ještě Čech výborně vyškrábl hlavičku Husekleppa, po následném rohu se ovšem prosadil ve vápně norský kapitán Riise, byť si brankář Chelsea na jeho gólovou střelu sáhl. V závěru Čech v souboji ve vápně vypíchl míč, soupeř přes něj přepadl a z přísně nařízené penalty se podruhé trefil Abdellaoue.

Norsko - Česko 3:0 (1:0)

Branky: 23. a 89. z pen. Abdellaoue, 72. J. A. Riise. Rozhodčí: Black - Eakin, Neeson (všichni Sev. Ir.). ŽK: Tettey - Hübschman, Čech, Sivok. Diváci: 12.734.

Norsko: Jarstein - Högli (46. Ruud), Wähler (80. Madsen), Demidov, J. A. Riise - Huseklepp (88. Elyounoussi), Tettey, Hauger (66. Jenssen), Grindheim (46. Brenne), Pedersen (68. Parr) - Abdellaoue. Trenér: Olsen.

Česko: Čech - Pospěch, Rajnoch, Sivok, Kadlec - Gecov (46. Petržela), Hübschman - Rosický (68. Vacek), Plašil - Pekhart (77. Lafata), Baroš (81. Rezek). Trenér: Bílek.

Radost hráčů Norska
zdroj: AP autor: Aleksander Andersen
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články