Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sparta s Bohemians doplnily Hradec a Příbram v čele tabulky

Praha – Ani ve druhém kole první fotbalové ligy nedokázaly Slavia, Baník a Žižkov získat body. Fotbalisté pražské Viktorie sice v Příbrami vedli po Bartlově trefě, ale Středočeši po přestávce otočili skóre góly Wágnera a Tarczala a slaví výhru 2:1. Slavii stejně jako s Bohemians v duelu prvního kola utekla i tentokráte první půle. Pražané v Liberci po gólech Gebre Selassieho a Rabušice prohráli v pauze 0:2 a po změně stran už dokázali jen snížit po Pospěchově penaltě. Baníku Ostrava nepomohla ani nečekaně rychlá výměna trenéra. Ani pod novým koučem Pavlem Malurou se Baníku nedařilo a Olomouci podlehl 0:3. Rozjetí Bohemians 1905 si užívají skvostný vstup do ligové soutěže. Ve druhém kole porazili mistrovskou Plzeň 2:1 a mají stoprocentní bilanci. Mladá Boleslav se v pátém soutěžním utkání sezony dočkala první výhry pod trenérem Miroslavem Koubkem, Slovácko porazila 1:0. V závěrečném duelu kola porazila Sparta 2:1 Jablonec a dotáhla se na čelo tabulky.

Nováček ze Žižkova se poučil z nepovedeného duelu v Hradci Králové a v Příbrami zvládl vstup do zápasu o poznání lépe. V 25. minutě Středočechy stihl za nedůslednou hru gólový trest. Hosté poněkolikáté přečíslili domácí defenzivu a nabíhající Bartl po přihrávce od Folprechta vstřelil svou první ligovou branku v kariéře. Z kabin však vyběhli domácí jako vyměnění a záhy dotáhli skóre. Po centru z levé strany si naběhl ve 49. minutě před Vaclíka Wágner a potvrdil dobrou střeleckou formu z posledních týdnů. Navíc Tarczal v 62. minutě předvedl ukázkový volej, kterým se ve svém 89. ligovém utkání dočkal první branky.

1. FK Příbram - Viktoria Žižkov 2:1 (0:1)

Branky: 49. Wágner, 62. Tarczal - 25. Bartl. Rozhodčí: Jílek - Zlámal, Filípek. ŽK: Procházka (Žižkov). Diváci: 3 272.

Slávisté chtěli v Liberci co nejdéle držet čisté konto, ale jejich přání vzalo za své hned po necelých dvou minutách. Po rohu se pověsil do vzduchu Gebre Selassie a gólem oslavil svou dodatečnou nominaci k přípravnému duelu národního týmu v Norsku. Hosté v poli za svým soupeřem příliš nezaostávali, velký rozdíl byl ovšem ve hře v obou šestnáctkách. Dokumentoval to závěr první půle, kdy si další slabší chvilku vybrala slávistická obrana. V 38. minutě spolupráci dvou libereckých posil z Brna zakončoval po Šuralově centru na přední tyči Rabušic.

Je nám líto, video expirovalo.
AC Sparta Praha - FK Baumit Jablonec

Větší nebezpečí do slávistického projevu vnesl po hodině hry střídající Pospěch a záhy po svém příchodu vykřesal pro hosty naději, když ve 64. minutě snížil z penalty po předešlém zákroku Fleišmana na Jandu. Slavia sice ožila, ale srovnat už nestačila.

Slovan Liberec - Slavia Praha 2:1 (2:0)

Branky: 2. Gebre Selassie, 38. Rabušic - 64. Pospěch z pen. Rozhodčí: Adam - Wilczek, Handlíř. ŽK: Vácha, Nezmar - Petrák, Trubila. Diváci: 7 967.

První branka duelu Olomouc–Ostrava na sebe nedala dlouho čekat. V 9. minutě fauloval nesmyslně Adámik bývalého ostravského hráče Varadiho v pokutovém území a penaltu bez potíží proměnil Brazilec Rossi. Domácí si další možnost připravili těsně před pauzou. Janotkův průnik a lehký centr v obležení tří Olomouckých odhlavičkoval Adámik. Z následného rohu pak našel Vepřek hlavu Rossiho a bylo to 2:0. Hosty potkala i smůla. Kapitán Lukeš musel po hodině hry kvůli zranění střídat. O chvíli později se na hřišti objevil i olomoucký navrátilec Heinz. Kvalita hry během druhého poločasu postupně upadala, přesto Sigma skórovala potřetí. Hořava se nadechl ke svému pověstnému sólu a parádní ranou zvýšil na konečných 3:0.

SK Sigma Olomouc - FC Baník Ostrava 3:0 (2:0)

Branky: 9. z pen. a 44. Rossi, 82. Hořava. Rozhodčí: Mikel - Večeřa, Dobrovolný. ŽK: Hořava - Dreksa, Řezník. Diváci: 5 379.

Plzeňští fotbalisté toužili proti Bohemians odčinit prohru ze vzájemného utkání v minulé sezoně, ale i dnes měli velké problémy s odbojnými "klokany". Hostující obrana bez zraněného stopera Čišovského, jehož zastoupil Trapp, občas vypadala zranitelně. A Západočeši také inkasovali jako první: devatenáctiletý mladík Budínský z trestného kopu přesně našel kopačku spoluhráče Nešpora a Plzeň byla postavena před úkol dotahovat manko. Hosté se ještě do poločasu za zvýšení obrátek dočkali odměny. Trapp ještě zblízka minul, Jiráček však šest minut před poločasem kličkou znemožnil stopera Lukáše a zblízka i s přispěním teče Nikla srovnal.

Po přestávce se při pohledu na plzeňskou převahu zdálo, že Bohemians budou rádi i za remízu. Brankář Sňozík měl hodně práce s pokusy Pilaře a Filla, Pilařův centr dokonce skončil na tyči. Nažhavené Plzni se však vymstilo, že si při občasných kontrech Bohemians počínala v defenzivě až příliš liknavě. Mladý špílmachr Budínský mezi obránci přesně načasoval přihrávku na střídajícího Bálka, který ukázkovým lobem zmrazil hosty podruhé.

Bohemians 1905 - Viktoria Plzeň 2:1 (1:1)

Branky: 27. Nešpor, 78. Bálek - 39. Jiráček. Rozhodčí: Příhoda - Lakomý, Nádvorník. ŽK: Moravec, Nešpor, Nikl, Borek - Fillo, Kolář. Diváci: 3 023.

Utkání Boleslavi se Slováckem se neslo v duchu loučení Dagmar Damkové s kariérou rozhodčí. Už před zápasem proběhla děkovačka a během samotného duelu se několikrát vyvolávalo její jméno. Možná i proto, že samotné hráče nebylo kvůli čemu oslavovat. Do druhé půle vstoupila Boleslav aktivněji a dostala se k několika náznakům, ovšem bez zakončení. Když obrana hostí zablokovala nebezpečné pokusy Procházky a Kuliče, směřovalo utkání k nelibosti domácích fanoušků k bezbrankové remíze. V posledních vteřinách však Kysela odcentroval a míč si do vlastní branky nešťastně srazil Kerbr.

FK Mladá Boleslav - 1. FC Slovácko 1:0 (0:0)

Branka: 90.+3 vlastní Kerbr. Rozhodčí: Damková - Kordula, Moláček. ŽK: Rolko, Štohanzl, Kúdela - Perůtka, Kuncl, Kordula, Košút. Diváci: 2 614.

Sparta začala zápas s Jabloncem ve velkém stylu. Domácí v chladném podvečeru měli hru pevně ve svých rukou a Severočeši jen stěží dokázali překročit půlící čáru. Kweuke dorážel v 11. minutě do prázdné branky po skvělém uvolnění od Sionka, který si předtím stačil patičkou obhodit Beneše. Sionko byl motorem většiny letenských akcí a ve 30. minutě znovu přihrával na gól, tentokrát Matějovskému. Hosté pak zvýšili svoji ofenzivní snahu. Už po třech minutách udělali sparťané chybu v rozehrávce a nenápadný centr do shluku usměrnil do sítě všudybyl Lafata a zdramatizoval utkání. Jablonec měl vstup do druhé půle lepší, ale neproměnil žádnou příležitost. Největší šance na pojištění náskoku propásli v poslední pětiminutovce Vacek a Kadlec, za hosty nedokázal vyrovnat Lafata.

Sparta Praha - Baumit Jablonec 2:1 (2:1)

Branky: 11. Kweuke, 30. Matějovský - 34. Lafata. Rozhodčí: Královec - Gallo, Marek. ŽK: Hušek - Loučka, Lafata, Beneš. Diváci: 9 913.

Bohemians 1905 - Plzeň
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články