Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Plzeň touží v Norsku dál živit sen o Lize mistrů

Trondheim - Fotbalisté Viktorie Plzeň vyrazili do norského Trondheimu, kde chtějí i po dnešním prvním zápase 3. předkola Ligy mistrů opět živit sen o dalším postupu v nejlepší evropské klubové soutěži. Západočeši se chystají na perný boj s věhlasným Rosenborgem, byť se ochromená skandinávská země jen těžko vzpamatovává z pátečního atentátu na vládní budovy v metropoli Oslu a následného střeleckého masakru na nedalekém ostrově Utöya. On-line přenos nabídne od 20:45 server Sportživě.cz.

Vítěz souboje, jenž bude mít pokračování příští středu, si už nyní zajistí prémii asi 80 milionů korun a postoupí do závěrečného play off, v němž už půjde o postup do základní skupiny LM. Plzeň může být po třech letech opět českým vyslancem mezi smetánkou, naposledy v roce 2008 byla v základní skupině pražská Slavia. 

Kouč Jan Jönsson, který v pátek ještě nic netušící o hrůzných událostech sledoval v Plzni zápas českého Superpoháru mezi Viktorií a Mladou Boleslaví, nic nenamítal proti tomu, že hráči mají ovlivněný tradiční předzápasový program. Celý klub se naopak zahalil do smutku: Rosenborg výrazně utlumil veškeré mediální i marketingové aktivity. 

Rosenborg vůbec v posledních měsících nezažívá dobré období. V ligové soutěži, jež se hraje systémem jaro - podzim, je až na devátém místě a v polovině ligy ztrácí deset bodů na špici. "Možná doplácejí na to, že hrají až příliš ofenzivní fotbal. V útoku je jejich největší síla a soupeři je někdy dokážou trestat. I nám by ale mohlo nahrát, že jdeme hrát proti týmu, který hraje otevřeně," uvedl kouč Plzně Pavel Vrba.


Ten herní styl Rosenborgu rozebíral také s plzeňským záložníkem Martinem Fillem, který před zimním návratem do Viktorie hrál v Norsku tři roky za konkurenční Stavanger. "Pro Rosenborg je úspěch v Lize mistrů extrémně důležitý, když jim to tolik nejde v lize, budou mít velikou motivaci," uvedl Fillo. 

Rosenborg však letos vůbec nepotvrzuje pověst suveréna z minulých let, kdy například v letech 1992 až 2004 třináctkrát po sobě v nejvyšší soutěži triumfoval. Jedenáctkrát si Norové zahráli i v hlavní fázi Ligy mistrů. V ní Rosenborg dokázal porazit třeba Real Madrid, AC Milán či Dortmund a především na stadionu Lerkendal bodů rozdával jen málo. Nyní se ale tým ze třetího největšího norského města trápí, navíc naposledy se v základní skupině LM představil před čtyřmi lety.

Předpokládané sestavy:

Rosenborg: Örlund - Lustig, Larsen, Wangberg, Dorsin - Winsnes, Henriksen, Skjelbred - Moldskred, Prica, Svensson.

Plzeň: Pavlík - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Petržela, Jiráček, Horváth, Kolář, Pilař - Bakoš.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Davida Kalouse
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články