Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Optimistická Plzeň hodlá jít vstříc dalšímu titulu

Plzeň - V minulé sezoně plzeňští fotbalisté dobyli svůj premiérový ligový titul a čelní pozice mezi tuzemskou elitou by jen neradi opouštěli. Před víkendovém startem nejvyšší soutěže sice přímo nemluví o obhajobě svého historického triumfu, ale zklamání by jim prý přineslo, kdyby v nadcházející sezoně neskončili do třetího místa, což českým týmům v lize zaručuje start v evropských pohárech. "Snad dokážeme o poháry hrát dlouhodobě. Ale snad jsme také nachystaní tak, abychom o nejvyšší příčky mohli soupeřit," řekl trenér Pavel Vrba. Podle něj ale Plzeň může jít do nového ročníku s optimismem. "Loňská sezona byla pro mnoho z nás poučná, mnoho z hráčů hrálo o titul poprvé v kariéře a každá taková zkušenost je dobrá. Takže naše sebevědomí by mohlo být ještě vyšší," uvedl Vrba.

"Že chceme hrát i příští rok evropské poháry, to platí. Přímo říkat, že chceme titul, by možná úplně neodpovídalo realitě," poznamenal Tomáš Paclík, předseda představenstva západočeského klubu. Viktoria letos má v lize hospodařit s rozpočtem pohybujícím se kolem 80 milionů korun, tedy podobným jako loni.

Ještě než vypukne domácí soutěž, čeká Plzeň už ve středu jeden z klíčových okamžiků celé sezony: Viktoria vstoupí do 3. předkola Ligy mistrů na půdě Rosenborgu Trondheim. Plzeňané netají své přání, že by letos také chtěli sehrát co nejvíce zápasů na pohárové scéně, což zaručí start v základní skupině LM či Evropské ligy.

Kouč Vrba, strůjce prvního plzeňského titulu považuje za důležité, že kádr českých mistrů přes léto nedoznal převratných změn. Ze základní sestavy odešel jen ofenzivní univerzál Jan Rezek, který zamířil do kyperské Famagusty.

Místo něj přišel z Plzně talentovaný Václav Pilař, z Mostu další ofenzivní naděje Jakub Hora a střed obrany má vyztužit slovenský stoper Marián Čišovský z rumunského Temešváru. Staronovou tváří je po návratu z hostování v Ostravě také brankář Michal Daněk, který ale zatím plní roli dvojky za Romanem Pavlíkem.


Takové doplnění týmu se Vrbovi líbí. "Základní úskalí po zisku titulu jsme přežili už v přestupovém období. Povedlo se nám něco výjimečného, tým jsme v podstatě udrželi pohromadě a možná je ještě lepší než v minulé sezoně," doufal Vrba. Dobrým znamením podle něj i je, jak se jeho týmu povedly první "ostré" zápasy v sezoně: Plzeň postoupila celkovým skóre 9:1 ze dvojzápasu ze 2. předkola Ligy mistrů přes Pjunik Jerevan, v pátek po penaltovém rozstřelu vyhrála také domácí Superpohár, byť v něm většina hráčů základní sestavy nenastoupila.

Vrba však počítá i s tím, že Plzeň bude v nové sezoně jako obhájce pod větším tlakem než dřív. "Každý se na nás připraví jinak, soupeři nás asi budou respektovat víc než v minulých sezonách. A Sparta si třeba nedovolí podobný luxus jako loni a nebudou spoléhat na to, že když vypustí začátek soutěže, tak že jim to stejně bude stačit," připomněl Vrba, že Plzeň už loni během podzimu měla na největšího rivala dvanáctibodový náskok, který se sice na jaře ztenčil na pouhé dva body, ale Viktoria i tak první místo uhájila.

Radost plzeňských hráčů
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň se chystá na sezónu
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články