Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Zlomený Vácha: Olympiádu jsem zkazil já

Aalborg (Dánsko) - Žádné výmluvy, žádné vytáčky. Záložník fotbalové jednadvacítky Lukáš Vácha sám sebe označil za hlavního viníka toho, že mladí čeští fotbalisté nepostoupili z mistrovství Evropy přes Bělorusko na příští olympiádu. Váchu prý bude dlouho strašit ve vzpomínkách zkrat ze 75. minuty, kdy po zahrání rukou dostal druhou žlutou kartu a byl vyloučen, Češi pak v oslabení tři minuty před koncem inkasovali rozhodující branku. Také podle trenéra Jakuba Dovalila duel negativně ovlivnilo zbytečné Váchovo vyloučení, ale Češi prý ani dnes nevystoupili z herního stínu, v němž se pohybovali celý šampionát. Dovalil turnaj považuje za promarněnou šanci, "lvíčata" prý měla na víc.

Lukáš Vácha po zápase připomínal zlomeného muže, hlas se mu třásl. "Vím, že jsem udělal obrovskou chybu a klukovinu. Dva roky se tady na něco dřelo a já tuhle éru ukončil. Beru to na sebe, nemá cenu se nějak obhajovat," řekl Vácha po utkání novinářům. "Je to obrovské zklamání, moc mě to mrzí. V tak důležitých zápasech se nesmí stát to, co jsem udělal," kál se Vácha.

Po vyloučení v šatně trnul, aby spoluhráči na hřišti dovedli zápas aspoň do prodloužení, ale tři minuty před koncem, kdy Češi inkasovali, se v duchu proklínal ještě víc. Pak už jen čekal na zklamané parťáky, od kterých si také vyslechl své. "Po tom, co jsem provedl, je oprávněné, aby na mě někdo zakřičel, kritika je oprávněná. S klukama jsme si to vyříkávali, jsme chlapi a já se k tomu musím postavit čelem jako chlap, když jsem udělal takovou hovadinu," líčil Vácha.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy českých hráčů

Záložník Lukáš Vácha:

"Fotbal miluju, hodně mi dal i vzal. A nezanevřu na něj ani po dnešku. Ale teď je to asi ten nejhorší pocit, co jsem kdy zažil."

Věděl, že jeho vyloučení bylo hloupé. "Byla to klukovina, strašná. Byl to nějaký reflex, chtěl jsem si zpracovat vysoký míč a ta ruka mi prostě nějak vyletěla. Už když jsem to měl nahoře, jsem věděl, že je zle," vracel se Vácha ve vzpomínkách ke kritickému okamžiku.

Nikdy se prý v kariéře necítil hůř než dnes, kdy v závěru utkání trnul, aby Češi neinkasovali. Nakonec doufal marně. "Nevím, jestli to mně nebo nám všem tam nahoře někdo nepřál," uvedl Vácha.

Dovalil: Bronz bez olympiády je hořký

"Bronz bez vybojované olympiády je prostě hořký. Olympiádu jsme si vytyčili za hlavní cíl, který se nepodařilo naplnit, takže zklamaní jsme. O to víc, že soupeře typu Běloruska bychom měli, při vší úctě, dokázat porazit," uvedl kouč Dovalil po utkání.

Obránce Ondřej Mazuch:

"Je to velká škoda. Tenhle tým měl na víc."

Závěr zápasu prý ovlivnilo vyloučení. "Samotného mě překvapilo, že se to stalo zrovna Váchovi. Byla to absolutní nedisciplinovanost. Už před tím měl jeden zákrok, po kterém mohl dostat žlutou kartu, pak zahraje rukou ve vápně soupeře... Je to zkrat, selhání jedince," zlobil se Dovalil na Váchu. Před rozhodující trefou Filipenka v 87. minutě prý zase svoji úlohu nesplnil útočník Libor Kozák, který neuhlídal po standardní situaci střelce. "Už jednou ho nechal hlavičkovat, pak zase vystřelit a dát gól. Takových věcí je škoda. Ale zase bych to nechtěl svalovat na jednotlivce. Bylo tam možná víc hráčů, kteří tomu dnes mohli dát víc," řekl Dovalil.

Český tým na Euru podle něj propásl jedinečnou šanci, aby se příští rok po 12 letech objevil na OH. "Taková možnost tady třeba nebude dalších deset let, protože tento tým měl být silný. Kdyby mně někdo řekl před dvěma lety, že na Euru budeme hrát o olympiádu, bral bych to. Nakonec jsme byli hodně blízko a o to víc nás bolí, že jsme ten poslední krok udělat nedokázali," litoval Dovalil.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články