Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fotbalisté nevědí, zda by na OH mohli i hráči ročníku 1988

Viborg - Fotbalovou reprezentaci do 21 let obchází nejistota, jestli bude moci nasadit všechny své opory a hráče narozené v roce 1988 na olympiádě, pokud se na ni probojuje z mistrovství Evropy. Podle Mezinárodního olympijského výboru na hrách budou startovat pouze hráči mladší 23 let a narození až po 1. lednu 1989. Bez ohledu na to, že v kvalifikačním cyklu startovali i o rok starší reprezentanti. Tři starší hráče bez věkového omezení však trenéři na OH vzít mohou. Nejde ale ještě zdaleka o definitivní řešení, všechno se může změnit po dalších jednáních zástupců MOV a Mezinárodní fotbalové federace FIFA.

V současném českém týmu na ME v Dánsku figuruje osm hráčů, u jejichž jména je ročník narození 1988. Nejméně pět z nich by tak v případě postupu na OH, který by jednadvacítce vyneslo sobotní vítězství v posledním utkání na ME s Běloruskem, teoreticky zůstalo mimo hru. I když by si mohli přičítat svůj podíl na úspěchu. Jde o kapitána Bořka Dočkala, další záložníky Marcela Gecova, Tomáše Hořavu, Milana Černého a Jana Kovaříka, obránce Marka Suchého, Jana Hoška a brankáře Jana Hanuše.

Podle trenéra jednadvacítky Jakuba Dovalila je nařízení MOV pro hráče, kteří prošli celou kvalifikací, a nakonec by na olympiádu z věkových důvodů nemohli, diskriminační. Věc by prý postrádala logiku. "Podle mě by na olympiádě měli být hráči, kteří si to vykopali. A jestli to bude jinak, je to určitě špatně," dodal Dovalil.

Vedení českého týmu bude celou věc probírat i s Českým olympijským výborem. Ale až po sobotním klíčovém utkání s Běloruskem. "Jsme tady od toho, abychom v první řadě olympiádu vybojovali. Pro to děláme v tuto chvíli maximum. Až pak budeme řešit věci s tím související," uvedl mluvčí
jednadvacítky Jaroslav Kolář.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články