Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Jednadvacítka bude hrát o finále Eura i olympiádu

Herning - Fotbaloví reprezentanti do 21 let dnes mají šanci zajistit si účast na olympijských hrách. Překážku v cestě do finále mistrovství Evropy představuje pro mladé Čechy jejich rozjetý semifinálový soupeř ze Švýcarska, který zatím v Dánsku při cestě turnajem jako jediný neztratil bod a navíc ani neinkasoval. Tým kouče Jakuba Dovalila se pokusí v Herningu švýcarskou jízdu utnout. "Základní cíl jsme na šampionátu splnili postupem ze skupiny, ale jen s tím se spokojit nechceme. Naše práce tady ještě není dokončená, chceme udělat další krůček dál," řekl Dovalil. Hlavním rozhodčím bude Rakušan Robert Schörgenhofer. Zápas začne ve 21:00, přímý přenos odvysílá ČT4 a web sportživě.cz.

"Lvíčata" jsou poprvé od roku 2002, kdy právě v zemi helvétského kříže šampionát vyhráli, mezi elitním kvartetem turnaje. Kdyby dnes prohráli, museli by o olympiádu bojovat v sobotu s poraženým celkem z druhého středečního semifinále mezi Španělskem a Běloruskem. Češi už byli na turnaji téměř na odpis a na pokraji vyřazení. V neděli až minutu před koncem zachránili postupové šance, když vstřelili klíčový vyrovnávací gól, a pak soupeře definitivně zlomili vítězným gólem v nastavení. 

Při taktické poradě bude Dovalil hráčům klást na srdce, aby nedali prostor hlavně ofenzivnímu záložníkovi Xherdanovi Shaqirimu. Devatenáctiletý rodák z Kosova s obávanou levačkou už je stálým hráčem v seniorské reprezentaci, kam už nahlédlo i dalších osm fotbalistů ze současné švýcarské jednadvacítky. I to svědčí o tom, že Švýcaři, kteří ve skupině porazili domácí Dány, Island a Bělorusko, stejně jako český výběr spoléhají na silnou generaci mladých talentů. Čtyři hráči současného týmu předloni získali překvapivé stříbro na MS sedmnáctek.


"Švýcaři udělali za poslední roky obrovský pokrok," uvedl Dovalil s respektem. Pro české ofenzivní hráče zase může představovat problém solidní švýcarská obrana v čele se zatím nepokořeným brankářem Yannem Sommerem. Ten dokonce navléká kapitánskou pásku v týmu, kterému z lavičky šéfuje Pierluigi Tami. Sommer je prvním gólmanem na ME jednadvacítek od roku 2007, který v základní skupině nedostal branku.

"Tak snad tu chybu udělají poprvé právě proti nám," přál si s úsměvem Dovalil. "Ale všimli jsme si toho, že v obraně určitá okénka otvírají. Každopádně bych si přál, abychom předvedli opravdu dobrý výkon. Ale skupinu jsme měli velmi těžkou, muselo se tam hrát opatrněji," dodal český kouč.

Na českém hrotu by jej měl zaměstnávat především útočník Libor Kozák, který podle všeho dostane důvěru v základní sestavě stejně jako v posledním utkání proti Anglii. Do české zahajovací jedenáctky by se mohl vrátit i proti Anglii distancovaný Lukáš Vácha. Na turnaji by se poprvé od začátku mohl na levém kraji zálohy představit Milan Černý. Češi by ve středu mohli pomstít své předchůdce, kteří před osmi lety v baráži o postup na ME jednadvacítek právě Švýcarům podlehli.

Předpokládané sestavy:

Česko: Vaclík - Čelůstka, Suchý, Mazuch, Lecjaks - Gecov - Dočkal, Vácha, Morávek, M. Černý (Hloušek) - Kozák.

Švýcarsko: Sommer - Koch, Klose, Rossini, Berardi - Shaqiri, Abrashi, Lustenberger, Frei, Emeghara - Mehmedi.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články