Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dukla je tam, kam patří – zpět mezi elitou

Praha – Dukla zatracovaná i jedinečná je po 17 letech zpátky v první fotbalové lize. Armádní fotbalový klub fanoušci spíš nesnášeli, než milovali. Na druhou stranu má za sebou Dukla Praha skvělou sportovní historii. Po změně politického režimu v listopadu 1989 ho čekala jedna porážka za druhou. Dukla, v jejímž dresu nastupovali dva držitelé Zlatého míče, Josef Masopust a Pavel Nedvěd, je znovu mezi elitou.

Dukla skvostná, protežovaná i nenáviděná

Hráči Dukly v době největší slávy vyhráli jedenáct československých ligových titulů a devět Československých pohárů. V šedesátých letech hrála Dukla semifinále Poháru mistrů evropských zemí, v roce 1986 semifinále Poháru vítězů pohárů. Americký pohár v New Yorku vyhrála čtyřikrát v řadě.

Je nám líto, video expirovalo.
Mohykán Dukla

Dukla vznikla v roce 1948 z armádní jedenáctky ATP. Už jako Dukla Praha se vojenský klub stal jedním z nejslavnějších a zároveň veřejností nejnenáviděnějším klubem. Jeho komunistické protežování mu vyčítali hlavně fanoušci a ostatní kluby. "Dukla vybírala z nových nebo mladých hráčů, kteří šli na vojenskou službu jako první. To znamená, že výběr byl nejkvalitnější. Do řad Dukly se opravdu dostávali nejkvalitnější fotbalisté," uvedl generální ředitel FK Dukla Praha Michal Šrámek.

0Josef Masopust: "V Dukle jsme prožili spoustu krásného, i když samo sebou tam byly takové chvilky, které nebyly podle naší chuti, ale to, co jsme zažili s dobrou partou, to se nedá zapomenout."

0Ladislav Vízek: "V Dukle jsem strávil prakticky celý svůj sportovní produktivní život. Dala mi toho hodně, poznal jsem s ní prakticky celý svět a poznal jsem lidi, kteří mě přitáhli k velkému fotbalu."

"Z ligových týmů Sparty a Slávie bylo povoláno několik hráčů, kteří nás posílili zadarmo. Oslabilo to tyto kluby, takže jsme nemohli počítat s tím, že nám budou lidé fandit," připomněl legendární hráč Dukly Josef Masopust.

Dukla zatracená a znovu oslavovaná

Po pádu komunistického režimu přišel i pád pražské Dukly. Armáda přestala do klubu nalévat peníze. Z finančních důvodů odešla z klubu celá řada kvalitních hráčů, kádr se stále více oslaboval a Dukla se pomalu propadala ligovou tabulkou. V roce 1994 poprvé ve své historii sestupuje, a to rovnou do třetí ligy. "Nemohli jsme sehnat sponzory, protože armádní sport byl spjatý s minulostí. Bylo to velmi těžké období," vzpomínal sekretář FK Dukla Praha Miloslav Jícha.

Nová naděje do Dukly přišla s novým majitelem v roce 1996 – Bohumírem Ďuričkem, který je momentálně ve vězení za vraždu Václava Kočky mladšího. Dukla se sloučila s druholigovou Příbramí. Úplně nový tým pod hlavičkou Dukly Praha vstoupil o dva roky později do první ligy. S původní Duklou neměl tým mnoho společného – noví majitelé Bohumír Ďubičko a příbramský boss Jaroslav Starka stěhovali tým do Příbrami. "Bylo jasné, že těžko můžeme s tím mužstvem na Julisce hrát první ligu, když tam chodí 400 lidí, tak jsme se přestěhovali sem (do Příbrami), tady jsme ještě chvíli fungovali jako Dukla, pak jako Dukla Příbram a pak to přešlo postupně až k tomu, co to je dneska," shrnul Starka postupnou transformaci Dukly v prvoligovou Příbram.

Přestože z Julisky odešel dospělý fotbal, Dukla Praha v Praze žila dál, zůstali tu mladí hráči. V roce 2001 se pak to, co v Praze ze slavného klubu zbylo, spojilo s Duklou Dejvice a tým dospělých hráčů začal úplně od začátku – v pražském přeboru. O šest let později se klub spojil s druholigovým týmem Jakubčovice a začala se psát novodobá historie pražské Dukly, opět na stadionu Juliska.

Poháry u Starky

0Do Příbrami se z Julisky odstěhoval nejenom dospělý fotbal, ale i historie Dukly a většina jejích pohárů. Ty jsou dodnes ve středočeském klubu. Prezident 1. FK Příbram Jaroslav Starka je odkoupil, pražská Dukla by si je musela koupit nazpět. "My bychom samozřejmě rádi přivítali tyto trofeje u nás na Dukle, ale v nejbližší budoucnosti nás asi čeká posun financí jiným směrem," řekl generální ředitel Dukly Michal Šrámek.

Pražská Dukla bude mít tentokrát v nejvyšší soutěži stejná pravidla a povinnosti jako ostatní kluby. Nebude si tedy moci ukázat na hráče, které by chtěla mít v týmu tak, jako tomu bylo v minulosti. "Zaplať pánbůh, že se to po dlouhé době dalo dohromady a Dukla se vrátila tam, kam patří," prohlásil Josef Masopust.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články