Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Lvíčata nastoupí proti Anglii asi s Kozákem

Viborg - Před klíčovým zápasem mistrovství Evropy v Dánsku vsadí reprezentanti do 21 let na návrat k tradiční taktice, s níž slavili úspěch v kvalifikaci. Trenér Jakub Dovalil pro klíčové utkání s Anglií, v němž půjde oběma týmům o postup do semifinále, plánuje upustit od hry se dvěma útočníky, s níž Češi neuspěli v minulém utkání proti Španělsku. Znovu vsadí na obvyklé rozestavení 4-1-4-1. Na hrotu se podle všeho místo útočníka Tomáše Pekharta představí Libor Kozák.

"Každopádně se na to dobře připravíme a zkoncentrujeme. Ale jak to zvládneme, ukáže až realita na hřišti," uvedl na předzápasové tiskové konferenci ve Viborgu kouč Dovalil, který už po utkání se Španělskem avizoval, že český tým se proti Anglii představí s jinými záměry. Před vzájemným zápasem mají naději na postup do semifinále oba týmy. Zatímco Anglie musí vyhrát, Češi mohou jít dál i po remíze, pokud Ukrajina neporazí Španělsko.

"O naší motivaci není třeba mluvit. Jde nám o olympiádu, taková šance se naskytne jednou za život," uvedl obránce Ondřej Čelůstka. Ten právě dnes slaví dvaadvacáté narozeniny, ale na dárek si rád počká až do neděle. "To se přímo nabízí. Nepřeju si nic jiného než náš postup," uvedl bek pražské Slavie. V českém táboře prý už den před utkáním vládne stav naprosté koncentrace. Jednadvacítka je těsně před zápasem, který rozhodne o zhodnocení dva a půl roku trvající práce.

Je nám líto, video expirovalo.
Na Angličany asi s Kozákem

Postup na olympijské hry v Londýně v příštím roce je hlavním cílem současného Dovalilova výběru. "Může to být další velký moment v kariéře hráčů. Je rozdíl hrát kvalifikaci, pak zvládnout baráž, být v základní skupině Eura a pak se dostat třeba do semifinále a na olympiádu," řekl Dovalil. "Fotbalisté na to mají šanci jednou za kariéru, ostatní sportovci na ni mohou jet víckrát. Na minulé olympiádě hrál třeba Messi, i za rok to bude velký turnaj," uvedl Dovalil. Na své hráče ale prý nechce vyvíjet zbytečný tlak. "Jsou i horší věci v životě než fotbalový zápas," prohlásil český kouč.

Problémy má Hořava, Pekharta zastoupí Kozák

Jeho tým téměř v celé kvalifikaci a také v baráži s Řeckem hrál v rozestavení 4-1-4-1 a nepoznal s ním hořkost prohry, nyní se k němu vrátí zase proti Albionu. Ten má olympiádu jako pořadatel jistou. Dovalil také řeší složení základní sestavy. Na lavičku podle všeho poprvé na ME usedne Pekhart, místo něhož se v zahajovací jedenáctce představí asi Kozák z Lazia Řím. Ten poslední tréninky při nácviku byl v sestavě, jež by měla nastoupit i proti Angličanům.

Pekhart, s devíti trefami nejlepší kanonýr celé kvalifikace, naopak více času trávil mezi potenciálními náhradníky. "Umím si představit, že nastoupíme bez Pekharta. Kozák je typologicky podobný hráč, odehrál tady zatím jen poločas a možná přišel jeho čas. Ale máme tady třeba i Chramostu s Kadlecem. To jsou naopak jiné somatotypy. Přikloníme se k naší intuici, uvidíme i podle posledního tréninku, jak se hráči budou jevit," řekl Dovalil.

Jisté je, že změn dozná i složení záložní řady. Určitě nebude hrát Vácha kvůli dvěma žlutým kartám. Na jeho místo se asi postaví Lukáš Mareček z Anderlechtu Brusel. Dovalilovy plány kříží také zranění Tomáše Hořavy. Ten si v pátek při střetu s Kozákem zhmoždil nárt a kotník a dnes ve Viborgu ani netrénoval. I Hořava mohl být alternativou do středu záložní formace za Váchu. "Zranění Hořavy nás trochu omezilo. Ale do zápasu by snad měl být v pořádku. I v záloze je asi variant víc," řekl Dovalil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články