Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Fotbalisté vstoupí do Kirin Cupu zápasem s Peru

Macumoto (Japonsko) – Čeští fotbalisté zítra ráno vstoupí do turnaje v Japonsku. Poprvé v historii se utkají s týmem Peru. Konfrontace s jihoamerickým fotbalem v rámci turnaje Kirin Cup bude pro trenéra Michala Bílka další příležitostí k hledání vhodných adeptů pro národní tým, v jeho výběru budou tentokrát debutovat Kamil Vacek a Petr Trapp. Stoper Tomáš Sivok však do zápasu nezasáhne, nedovolí mu to bolest zad. První ze dvou zápasů v Japonsku slouží jako příprava na podzimní závěr kvalifikace mistrovství Evropy. Přímý přenos z Japonska odvysílá ČT4 a web Sportživě.cz již od 7:45.

Bílek postrádá v Japonsku především ofenzivní opory, ale na zápas proti Peru se mezi absentéry zařadil i pilíř zadních řad Tomáš Sivok. "Trochu nám překazil plány na úvodní sestavu, v které měl figurovat. Jenže zraněná záda přinejmenším na sobotní zápas jeho start nedovolí, možná bude fit alespoň pro úterní duel s Japonskem," uvedl Bílek v hotelu Buena Vista v Macumotu českým novinářům nedlouho před tím, než vyrazil s týmem na stadion k předzápasovému tréninku.

S absencí Sivoka ještě víc utrpěl záměr českého týmu mít alespoň obrannou řadu v Japonsku v takřka kompletním složení. Pospěcha sice vyřadily ještě před odjezdem rodinné problémy, ale jinak měli jet klíčoví zadáci. Jenže těsně před odletem sešlo ze startu Hübschmana a nyní se přidalo Sivokovo zranění.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Vlastimila Vláška

Bílek sice pošle do hry dva čistokrevné útočníky Fenina s Necidem, ale především Fenin bude mít úkoly spíše u kraje hřiště, podobně jako na druhé straně Petržela. Záda jim budou krýt defenzivní záložníci Vacek s Trappem. "Vacek ale nebude mít jen defenzivní úkoly, měl by se více zapojovat do útočení, než je zvyklý třeba ze Sparty," vysvětlil záměry Bílek.

Jihoameričané nejsou v ideální sestavě

Peruánci zahájili Kirin Cup bezbrankovou remízou s Japonskem, proti Čechům zakončí etapu hledání ideálního složení týmu. Po návratu z Japonska už trenér Sergio Markarian plánuje jen poslední soustředění před cestou na turnaj do Argentiny. Do Japonska také nepřivezl elitní výběr.

"V týmu je hodně mladých, ale talentovaných hráčů, což dokázali už v prvním utkání proti Japonsku. V závěru byli určitě lepší a měli několik možností vstřelit gól," řekl Bílek po zhlédnutí videozáznamu ze středečního utkání. Peruánci v posledních třech utkáních ani jednou neinkasovali.

Pro Čechy je utkání prvním startem na turnaji, který dokázali před třinácti lety vyhrát. V úterý je pak čeká v Jokohamě duel proti domácímu výběru. Tentokrát se za první místo vyplácí 100 000 dolarů. Pokud fotbalisté zvítězí, rozdělí si sumu mezi sebe; především pro hráče z české ligy by šlo o výjimečné přilepšení před dovolenou.

Předpokládané sestavy:

Peru: Libman - Acasiete, Vílchez, Revoredo, Yotún - Advíncula, Cruzado, Ramírez, Balbín - Chiroque, Farfán

Česko: Čech - Kušnír, R. Hubník, Rajnoch, Kadlec - Vacek, Trapp - Petržela, Kolář, Fenin - Necid

Zápas se bude hrát na stadionu Alwin v Macumotu, kam by mělo dorazit alespoň deset tisíc diváků. Výkop je připraven na 8:00 SELČ. Rozhodovat bude trio Japonců: jako hlavní Rjudži Sato, na čarách Haruhira Ocuka a Kozuširo Mijadžima.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články