Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Petr Čech vyhrál pošesté Zlatý míč

Praha - Brankář Petr Čech opět ovládl anketu Zlatý míč ČR. Gólman Chelsea vyhrál již pošesté v patnáctileté historii hlasování a je společně s dalším šestinásobným vítězem Pavlem Nedvědem jejím nejúspěšnějším laureátem. Vyhlášení se letos stalo součástí premiérového Letního večera českého fotbalu, který udělal slavnostní tečku za ročníkem nejvyšší domácí soutěže Gambrinus ligy. Nejvíce ocenění získala mistrovská Plzeň, hned tři ankety vyhrál kapitán Západočechů Pavel Horváth. Slavnostní večer se uskutečnil v pražském hotelu Praha, odkud v úterý odcestuje národní tým do Japonska na turnaj Kirin Cup.

Uplynulý ročník považuje Petr Čech za jeden z nejlepších v kariéře, jen ho mrzí, že s Chelsea nezískal žádnou klubovou trofej. O to víc ho prý šestý Zlatý míč potěšil. "Sice jsem Zlatý míč získal už pětkrát, ale samozřejmě jsem rád, že ho mám i pošesté. Vždy to beru jako ocenění své sezony a důkaz, že dělám práci dobře," řekl Čech. "Navíc šestkrát vyhrál Zlatý míč jen Pavel Nedvěd a je hezké se mu vyrovnat. Třeba ho někdy i překonám, přeci mám před sebou ještě několik sezon," dodal.

V anketě Klubu sportovních novinářů o Zlatý míč se tradičně boduje dvakrát - vždy za podzimní a jarní část sezony - a Čech zvítězil v obou polovinách hlasování. Celkově získal téměř dvojnásobek bodů co druhý Horváth, který se probojoval na stříbrný stupeň díky jarním výkonům a na třetí místo odsunul reprezentačního kapitána Tomáše Rosického.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Petra Čecha

Zatímco na podzim dostalo alespoň jeden hlas 47 fotbalistů, na jaře bodovalo 48 hráčů. V jarní části se na anketních lístcích na prvním místě objevilo deset fotbalistů, nejčastěji Petr Čech (44), Horváth získal jen šest vítězných nominací. Naopak na reprezentačního gólmana zcela zapomněli tři hlasující novináři, na Horvátha si nevzpomnělo sedm z nich. Z jedenáctky nejlepších hráčů podzimu vypadl na jaře Tomáš Pekhart, který přepustil 11. místo nejlepšímu ligovému kanonýrovi Davidu Lafatovi, svému soupeři v boji o krále střelců.

Petr Čech

Datum a místo narození: 20. května 1982, Plzeň

Výška a váha: 196 cm, 90 kg

Klub: FC Chelsea

Reprezentace: 81 zápasů/0 gólů (debut v únoru 2002 proti Maďarsku)

Ocenění: vítěz ankety Fotbalista roku ČR 2005, 2008, 2009 a 2010; vítěz ankety Zlatý míč ČR 2005, 2006, 2007, 2008, 2010 a 2011; vítěz ankety Talent roku ČR 2001; vítěz Ceny Františka Pláničky 2001 a Ceny Ivo Viktora 2003, 2004 a 2005 pro nejlepšího českého brankáře roku; člen All Stars týmu ME 2004; nejlepší brankář Ligy mistrů 2005, 2007 a 2008; vítěz ankety federace historiků a statistiků IFFHS o nejlepšího brankáře světa 2005; člen Klubu ligových brankářů

V celkovém pořadí se objevilo šest brankářů, osmnáct obránců, dvacet záložníků a osmnáct útočníků. V domácí lize z toho působilo 25 fotbalistů, alespoň část sezony v zahraničí strávilo 35 hráčů. Ze zahraničních soutěží má největší zastoupení německá bundesliga (osm hráčů), mezi kluby pak vévodila Plzeň s osmi fotbalisty, následovala Sparta (5) a Liberec (3).

Letní fotbalový večer se uskutečnil poprvé v historii, aby ukončil oficiálně domácí fotbalovou sezonu. Poprvé během jediného večera bylo spojeno vyhlášení řady tradičních anket (jedenáctka sezony, Křišťálová píšťalka, nejlepší cizinec, nejlepší střelec) s novými anketami, kterými redakce českých médií ocenily jednotlivce působící v české nejvyšší soutěži.

Premiérově tak byli podobně jako v zahraničních ligách oceněni nejlepší hráči na jednotlivých postech, sympaťák ligy, nejlepší ligový trenér, nejlepší fanoušci, udělena byla cena fair play. Ankety ovládla mistrovská Plzeň. Kapitán Horváth se stal králem ligových trávníků, nejlepším záložníkem i bavičem tribun. Navíc byl vybrán do ideální jedenáctky spolu s dalšími šesti spoluhráči včetně Davida Limberského, který byl zvolen nejlepším obráncem. Trenérem roku se stal jejich kouč Pavel Vrba. Výrazněji se v anketách prosadili i slávistický gólman Martin Vaniak a sparťanský útočník Léonard Kweuke, kteří získali po dvou oceněních.

Nejlepším brankářem první fotbalové ligy byl vyhlášen gólman Bohemians 1905 Radek Sňozík. Pro něj samého to byl šok, protože v lize jsou prý lepší brankáři než on. Ocenění bere spíše jako cenu pro celý tým. "Každý brankář, který chytá ligu, musí něco umět. Pro mě je ale už dlouho jasnou jedničkou suverénně Jarda Blažek ze Sparty," řekl Sňozík.

Vítězové Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu ČR:

1997 - Jiří Němec (Schalke 04),

1998 - Pavel Nedvěd (Lazio Řím),

1999 - Patrik Berger (FC Liverpool),

2000 - Pavel Nedvěd (Lazio Řím),

2001 - Pavel Nedvěd (Lazio Řím),

2002 - Tomáš Rosický (Borussie Dortmund),

2003 - Pavel Nedvěd (Juventus Turín),

2004 - Pavel Nedvěd (Juventus Turín),

2005 - Petr Čech (FC Chelsea),

2006 - Petr Čech (FC Chelsea),

2007 - Petr Čech (FC Chelsea),

2008 - Petr Čech (FC Chelsea),

2009 - Pavel Nedvěd (Juventus Turín),

2010 - Petr Čech (FC Chelsea),

2011 - Petr Čech (FC Chelsea).

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články