Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Viceprezident FIFA Warner: Je třeba zastavit Blattera

Curych - Místopředseda Mezinárodní fotbalové federace Jack Warner vyzval k ukončení vlády prezidenta FIFA Seppa Blattera nad světovým fotbalem. Jeho slova jsou reakcí na úplatkářskou kauzu, kvůli níž v souvislosti s blížící se volbou předsedy FIFA vyšetřovala špičky řídícího orgánu etická komise. Ta v neděli očistila Blattera, ale právě Warnera dočasně suspendovala a stejně dopadl i Mohamed bin Hammám, původní Blatterův protikandidát ve středečních volbách. Bin Hammám se proti suspendaci dnes odvolal. Blatter odmítá, že by byla FIFA v krizi, a míní, že volba organizátorů světových šampionátů v letech 2018 a 2022 proběhla v pořádku.

"Blatter musí být zastaven," řekl Warner, který je členem výkonného výboru od roku 1983. O sedm let později se stal šéfem CONCACAF a Blattera mnoho let podporoval. Nyní se ale brání nařčení z korupce a považuje se za oběť vyšetřování komise. "Ať (Blatter) nedoufá v to, že Chuck Blazer bude jeho spojencem. Je jen běžným zaměstnancem," doplnil Warner na adresu muže, jenž byl 21 let jeho generálním sekretářem v CONCACAF.

Právě Blazer dal podnět k vyšetřování vedení FIFA etickou komisí, když připustil, že během květnové schůzky Karibské fotbalové unie (CFU) došlo k porušení etických kodexů FIFA včetně úplatkářství. Sám Blatter ovšem čelil během vyšetřování obvinění z Warnerovy strany, že delegátům CONCACAF nabídl jako dar milion dolarů, přestože k tomu neměl svolení od finanční komise.

Jack Warner o jednání etické komise:

"Přišli už dopředu rozhodnutí. Nebyli tak připravení naslouchat. Byli jen vybráni, aby splnili úkol, což také udělali. A vybíral je Blatter."

Bin Hammám je podezřelý, že se při setkání s lídry konfederace pro Severní a Střední Ameriku CONCACAF v čele s Warnerem snažil získat před volbou hlasy za přislíbení úplatku ve výši 40 tisíc dolarů. Dvaašedesátiletý Katařan, jenž stojí v čele asijského fotbalu, to popřel a zároveň obvinil Blattera, že o schůzce věděl, ale nic nepodnikl a možné uplácení nenahlásil. "Bin Hammám zajistil 260 tisíc dolarů za ubytování a letenky, což je ale zcela běžné," připomněl Warner. "Pokud by chtěl Bin Hammám uplácet, mohl by to přece udělat rovnou a vzít peníze s sebou," doplnil Warner.

Koupené pořadatelství MS naznačil i generální sekretář FIFA

Warner ukázal zaměstnancům televize a fotografům agentury Reuters e-mail, který podle něho pocházel od Jeroma Valckeho. Generální sekretář FIFA v něm Warnerovi naznačoval, že Katar si musel pořadatelství světového šampionátu v roce 2022 koupit, aby ho dostal přidělené. "Nemusíte mi věřit, nemusíte mě mít rádi, nikdo se mnou nemusí jíst, pít nebo spát, ale Ježíši Kriste, uvěřte pravdě, když ji před sebou vidíte," nabádal Warner.

Valcke dnes nejprve potvrdil, že soukromý e-mail skutečně poslal. Po několika hodinách prohlásil, že rozhodně nepsal o korupci. "Chtěl bych zdůraznit, že v e-mailech používám lehčí formu vyjadřování," uvedl Valcke. "Když jsem tedy psal o mistrovství světa v roce 2022, chtěl jsem říct, že vítězná země využila svou silnou finanční pozici pro lobbování pro podporu," prohlásil.

Sepp Blatter, šéf FIFA:

"Krize, jaká krize? Fotbal není v krizi. Pouze ho trápí určité těžkosti, které však interně vyřešíme."

"Nikdy jsem nepochopil, proč do toho vůbec jde. Jestli si opravdu myslí, že má šanci, nebo jen chce dát touto extrémní cestou najevo, jak moc ho (Blattera) nemá rád," komentoval Valcke v e-mailu Bin Hammámovu kandidaturu. "Možná si myslí, že si lze koupit FIFA stejně tak, jako si koupil mistrovství světa," uvedl Valcke. Bin Hammám se k obsahu e-mailu příliš vyjadřovat nechtěl. "To se musíte zeptat Jeroma Valckeho, co tím měl na mysli. Já vůbec nevím, proč tam něco takového zmínil," podivoval se Bin Hammám v rozhovoru s BBC.

Blatter: Šampionáty nic nepoznamenalo

Blatter na dnešní tiskové konferenci odmítl tvrzení, že FIFA je kvůli rojícím se obviněním v krizi. Neskrýval však, že ho nastalá situace mrzí. "Lituji toho, k čemu došlo. V posledních týdnech bylo poškozeno image FIFA," prohlásil. Volba pořadatelů mistrovství světa v letech 2018 a 2022 podle něho proběhla v pořádku. "Šampionát v roce 2018 nic nepoznamenalo, stejně jako turnaj o čtyři roky později," dodal.

Na otázky ohledně možného odkladu středeční volby šéfa FIFA odpověděl Blatter řečí stanov asociace. "Jestli chce někdo něco změnit na středeční volbě, nemůže to být výkonný výbor ani nikdo vně FIFA. Může to udělat pouze samotný kongres a může to udělat na základě tříčtvrtinové většiny."

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články