Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta chystá po neuspěšné sezóně změny

Praha - Sparta Praha začala ihned po skončení letošního ligového ročníku pracovat na nápravě příčin neúspěchu, za který považují na Letné zakončení sezóny bez jediné trofeje. Nejbohatší český klub vyhlásil před rokem útok na double a účast v Lize mistrů, Pražané se však v kvalifikaci nechali vyřadit Žilinou, v domácím poháru vypadli už ve třetím kole s druholigovým Sokolovem a v ligové soutěži nedokázali předstihnout suverénní plzeňskou Viktorii. Pouze slabou náplatí pak byl postup ze základní skupiny Evropské ligy přes italské Palermo.

První zásadní změnou bude posílení vlivu prvního trenéra Martina Haška, který od svého nadřízeného Jozefa Chovance přebere od léta řadu kompetencí včetně formování sestavy, a není vyloučeno, že dokonce bude mít hlavní slovo i během koučování zápasů. Podle Chovance klub chystá posílení pozice Haška, který v klubu jako trenér působí už dva a půl roku.

Jozef Chovanec vypočetl důvody neúspěchu:

"Nebyl jsem dostatečně tvrdý na své nejbližší spolupracovníky. Jeden z dost důležitých důvodů byla psychika. Náskok Plzně byl veliký. Informace se dostávaly k mužstvu, takže najednou přišla ztráta koncentrace a vůle."

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Jozefa Chovance

Už v minulé sezoně se Chovanec coby hlavní trenér téměř vzdal podílu na přípravě mužstva, nově Hašek bude mít důležitější slovo i při výběru hráčů do utkání. "Nechci ještě přesně rozebírat, co konkrétně kdo budeme dělat, ale předběžně jsme si už některé věci s Martinem vysvětlili a další přijdou poté, co se vrátí z dovolené a sedneme si společně i se šéfem klubu panem Křetínským," prohlásil Chovanec. Ten také na dnešní tiskové konferenci potvrdil, že klub jedná o příchodu teplického Vlastimila Vidličky a Martina Juhara z Košic.

Chovanec: Měl jsem být na své spolupracovníky tvrdší

Chovanec už nějaký čas tvrdil, že se bude časem snažit předat Haškovi jakožto své pravé ruce více rozhodujících pravomocí ohledně prvního mužstva. "Martin získá větší kompetence a také zodpovědnost za hru a výsledky. Možná dojde i k zeštíhlení realizačního týmu," naznačil letenský činovník, že během léta se budou řešit nejen personální záležitosti uvnitř hráčského kádru. Dosud byl Chovanec veden vedle své manažerské funkce jako hlavní trenér; prvním trenérem byl Hašek, asistenty pak Aleš Jindra a Jan Kmoch. "Měl jsem být na své spolupracovníky tvrdší," uvedl mnohoznačně, ale bližší podrobnosti nesdělil.

Chovanec odmítl, že by se nově definitivně stáhl do ústraní. "Náplň mojí práce se už nyní odehrávala většinou mimo kabinu. Jsem totiž zodpovědný za celý sportovní úsek, tedy všechny týmy v klubu, ale moje práce mi stále zůstane," připomněl muž, s jehož jménem je současná Sparta v posledních letech spojována především.

Až si na Letné vyhodnotí sezonu, začnou prý řešit i případné odchody některých hráčů. "K některým odchodům dojde, ale bude záviset i na tom, koho se nám podaří získat," podotkl funkcionář. Neprozradil ani, zda se chystá odchod Tomáše Řepky, v jehož případě se mluví o odchodu do Emirátů, ovšem podle Chovance žádná konkrétní nabídka ještě nedorazila.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články