Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Portský hrdina Falcao: Jsme jako jedna velká rodina

Dublin - Kolumbijský fotbalista Radamel Falcao z Porta korunoval vítězným gólem ve finále svou výjimečnou sezonu v Evropské lize, v níž vytvořil nový střelecký rekord. Jeho finálový zásah do sítě Bragy byl pro něj sedmnáctým v poháru a 38. v sezoně. Přestože se o něj již nyní přetahují přední kluby, hbitý útočník prý z Porta neutíká a chystá se prodloužit smlouvu. Hlavní zbraní Porta je podle něj týmový duch.

Stejně jako v minulém roce i letos rozhodl finále Evropské ligy Jihoameričan. Po Uruguayci Diegovi Forlánovi, který přinesl výhru Atlétiku Madrid, se ve středu vytáhl Falcao. "Je to nejšťastnější den mého života. O něčem takovém jsem snil od dětství," prohlásil po utkání Falcao, který navíc sedmnáctým gólem v tomto ročníku Evropské ligy překonal rekordní výkon evropských pohárů, který s 15 góly držel Jürgen Klinsmann.

Jeho velká chvíli přišla těsně před poločasem, když si naskočil na centr Guarína a hlavou rozhodl. "Byl to přesně ten okamžik, kdy musíte zůstat klidní. Když jsem viděl míč ve vzduchu, počkal jsem si na ten správný moment," popsal.

Falcao dal spolu se svým útočným partnerem Hulkem celkem přes 70 gólů, odmítá však, že by právě on byl hlavní zbraní Porta. "Naší nejsilnější zbraní je, že jsme jako jedna velká rodina. Jsme pokorní a hrajeme ve prospěch celého týmu. Pak dá každý z hráčů do utkání to nejlepší," prozradil tajemství Porta. Stejně jako Falcao i trenér André Villas Boas odmítl roli klíčového hrdiny. A to i přesto, že se ve třiatřiceti letech stal nejmladším koučem v historii, který přivedl tým k úspěchu na evropské scéně. "Realita je taková, že jsem měl k dispozici neuvěřitelně talentovaný tým. To hráči byli rozhodujícím faktorem, ne já," chválil své svěřence Villas Boas.

Litoval sice toho, že oba portugalské celky nepředvedly ve finále kvalitnější fotbal, hlavní však prý bylo vítězství. "Je škoda, že jsme neukázali lepší podívanou, která by naplňovala standard obou týmů, ale tohle bylo opravdové finále. Nikdo nechtěl udělat chybu. Na hráčích jsem cítil, že berou jako svou povinnost získat tuto trofej, a také to splnili," řekl Villas Boas.

Kouč Bragy: Hráči předvedli velké výkony

Hráči Bragy sice byli po prohraném finále zklamaní, podle kouče Domingose však mají být na co pyšní. "Já tedy pyšný jsem. Dosáhli jsme něčeho jedinečného a ukázali jsme, že když je víra a touha, možné je všechno. Hráči předvedli velké výkony. Navíc Braga půjde ještě nahoru a příště trofej získá. Jsme důkaz, že portugalský fotbal je znovu na vzestupu," prohlásil trenér Domingos.

Porto vyhrálo Evropskou ligu
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články