Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Budějovice se zachránily, Brno ztrácí na Příbram už jen bod

Praha/Brno - Fotbalisté Českých Budějovic se dvě kola před koncem zachránili v první lize. V dohrávce 28. kola jim k tomu stačila remíza 1:1 na hřišti předposledního Brna, před kterým si udrželi pětibodový náskok. O druhém sestupujícím po Ústí nad Labem se rozhodne mezi Brnem a Příbramí, které dělí jen bod a nastoupí proti sobě v příštím kole. Příbram totiž prohrála se Slavií 2:3. Pražané v zápase, který se hrál kvůli trestu za výtržnosti fanoušků v pohárovém duelu s Olomoucí před prázdným hledištěm, dvakrát vedli o dvě branky a mohli vyhrát větším rozdílem. Příbram ani na čtrnáctý pokus na hřišti Slavie nedokázala zvítězit.

Liduprázdný stadion jako by slávistům vůbec nevadil. Na Příbram vlétli, od úvodu předváděli svůj typický kombinační fotbal a nikdo by se nemohl divit, kdyby po poločase vedli pětibrankovým rozdílem. Poprvé Pražané gólově udeřili už ve druhé minutě: Kisel po pěkné akci vysunul Koreše a ten sám před Hruškou chladnokrevně střelou k tyči otevřel skóre. Příbram bojácně čekala na vlastní polovině, přihlížela slávistickým kombinacích a ke Zlámalovi se dostala za úvodních 45 minut jen dvakrát.

K hráčům doléhaly pokřiky necelých dvou stovek fanoušků, kteří se sešli před branami Synot Tip Arény a povzbuzovali domácí fotbalisty aspoň na dálku. Dvě minuty před pauzou pak prodloužil Kaufmanův centr hlavou Jarolím a nabíhající Trubila málem protrhl síť.

Je nám líto, video expirovalo.
FC Zbrojovka Brno - SK Dynamo České Budějovice

Slávisté o svůj náskok málem přišli

Po přestávce mohl Příbram definitivně srazit do kolen Kisel, jenže místo přihrávky na volného spoluhráče poslal míč obloučkem lajdácky nad břevno. Vzápětí hostující brankář zneškodnil Čelůstkovu hlavičku a Pražany mohly neproměněné šance mrzet. V 56. minutě Středočeši nakrátko rozehráli roh, nikým nehlídaný Koukal doběhl až do vápna a z ostrého úhlu propálil Zlámala. Dramatický závěr odmítl obrovskou chybou hostující gólman. V 79. minutě vyběhl daleko z branky, nechal se obrat Kiselem, jenž zacentroval před branku a Pospěch v klidu doklepl do sítě. Po Wágnerově korigující trefě v závěru už hostům na vyrovnání čas nezbyl.

Petrouš: Jsem spokojený tak na 50 procent

Slávistický kouč Michal Petrouš byl rád, že jeho tým duel před prázdným hledištěm zvládl. V poločase hráče upozorňoval, že vedení 2:0 může být ošidné, přesto Příbram průběh zdramatizovala. "Soupeř po snižující brance ožil, naštěstí jsme přidali třetím gólem pojistku. Jsem spokojený tak na 50 procent. První půle byla velmi dobrá, druhá už podle mých představ nebyla," uvedl.

Příbramské mohlo těšit aspoň to, že jejich konkurent v boji o záchranu Brno pouze remizovalo s Českými Budějovicemi. "Chtěli jsme tady získat bod, který by byl pro nás vzpruhou. Škoda že jsme ho nezískali, při vší úctě ke Slavii dnes na něj bylo. Pro Brno remíza nic neřeší, rozhodující utkání bude teď v sobotu," dodal Kopač.

Slavia Praha - 1. FK Příbram 3:2 (2:0)

Branky: 2. Koreš, 43. Trubila, 79. Pospěch - 56. Koukal, 90. Wágner. Rozhodčí: Damková - Kordula, Handlíř. Bez karet. Hráno bez diváků.

Brněnský trenér Wagner sice sliboval hned od úvodních minut útočnou hru, bez potrestaného kapitána Dostálka se ale Zbrojovka více než dvacet minut hledala. Ocitla se pod tlakem soupeře a jen zřídka se dostala na útočnou polovinu hostů. Naopak Budějovice vsadily na ofenzivní fotbal. Hosté se dostali do několika slibných příležitostí, jejich střely ale létaly vysoko nad branku. Výjimkou byla hlavička Čirkina, který trefil tyč.

Prvním zábleskem domácích byla až ve 22. minutě akce, kterou zakončil Valenta střelou levačkou těsně vedle. O tři minuty později získala Zbrojovka nečekaně snadno jednobrankový náskok. Za nakopnutým míčem se vydal Rabušic, jenž dostal pod tlak obránce Simiče, který přehodil vybíhajícího brankáře Kučeru. Těsně před odchodem do šaten domácí obránce Pejič stáhl k zemi v trestném území Hudsona a z pokutového kopu Otepka vyrovnal.

Oproti prvnímu poločasu sice Brňané zpřesnili zásluhou Rýdla se Střeštíkem kombinaci ve středu pole, do koncovky se ale nedostali. V závěrečné čtvrthodině po příchodu útočníka Doška tlak domácích zesílil, po akci Valenty mohl rozhodnout Kalabiška, jenže z deseti metrů přestřelil branku.

Po závěrečném hvizdu trenér Českých Budějovic Jaroslav Šilhavý vyskočil radostí z lavičky, a to ještě nevěděl, že Příbram prohrála se Slavií. "Mám obrovskou radost. Teprve později po zápase jsem se dozvěděl, že při náskoku pěti bodů na Brno a čtyř na Příbram jsme zachráněni," liboval si Šilhavý, který si pochvaloval dobrý vstup do zápasu. Brňané pod vedením kouče Reného Wagnera sice už ve třetím zápase po sobě neprohráli, ovšem zisk pěti bodů a hlavně dnešní remíza pro tým bezprostředně ohrožený sestupem nic neřeší. "Za první poločas jsme si nezasloužili vyhrát. Bylo vidět, jak dokáže na mužstvo dolehnout tlak. Soupeř měl převahu, ze které jsme se nemohli dostat," přiznal brněnský kouč.

FC Zbrojovka Brno - SK Dynamo České Budějovice 1:1 (1:1)

Branky: 25. vlastní Šimič - 45.+1 Otepka z pen. Rozhodčí: Drábek - Slavík, Pospíšil. ŽK: Pejič, Střeštík, Došek - Vulin, Čirkin, Otepka. Diváci: 1 826.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články