Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

FIFA se musí vypořádat s dalším korupčním skandálem

Londýn - Bývalý předseda anglického fotbalového svazu David Triesman obvinil čtyři členy výkonného výboru FIFA, že si řekli o úplatek výměnou za to, že při volbě pořadatele fotbalového mistrovství světa 2018 budou hlasovat pro Anglii. Prý se jednalo o Jacka Warnera, Ricarda Teixeiru, Nicolase Leoze a Worawiho Makudiho. Dnes Triesman údajně předal důkazy britskému parlamentu. Připojil se k němu i britský poslanec Damian Collins, který obvinil další dva členy výboru FIFA Issoua Hayatoua a Jacquese Anoumu, že dostali 1,5 milionu dolarů za to, že při volbě pořadatele MS 2022 hlasovali pro Katar.

Podle Triesmana si měl Trinidaďan Warner říci o úplatek ve výši 2,5 milionu liber, které by "jeho prostřednictvím" měly sloužit na rozvoj škol na Trinidadu a Tobagu. Paraguayec Leoz prý požadoval udělení rytířského řádu a Thajec Makudi chtěl mít kontrolu nad televizními právy pro navrhované přátelské utkání mezi Thajskem a Anglií. Brazilec Teixeira se zase měl zeptat: "A co pro mě můžete za to udělat?"

Prezident FIFA Sepp Blatter byl novými obviněními šokován. "Jsem v šoku, nejprve ale musíme ty důkazy vidět. Zahájíme vyšetřování. Až budeme mít důkazy, tak budeme okamžitě jednat proti podobným porušením etických pravidel," řekl Blatter. Zároveň se od jednotlivých členů výkonného výboru distancoval. "Já je nevolím a nezodpovídám za ně. Volí si je jednotlivé kontinentální asociace. Nemohu nyní posoudit, zda jsou to andělé, nebo ďáblové," dodal Blatter.

Již před prosincovou volbou pořadatelů MS 2018 a 2022 byli kvůli podezření z prodeje svých hlasů vyloučeni z volby dva členové výkonného výboru Amos Adamu a Reynald Temarii. Anglie usilovala o pořádání MS 2018 společně s Belgií a Nizozemskem, Španělskem a Portugalskem a také s Ruskem, které nakonec volbu vyhrálo. Anglie vypadla hned v prvním kole, když dostala jen dva hlasy z 22. Mistrovství v roce 2022 získal překvapivě Katar, když porazil Koreu, Japonsko, USA a Austrálii.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články