Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Bývalý vlastník Slavie pátrá po půl miliardě

Praha - Britská společnost ENIC, bývalý majitel fotbalové Slavie, si podle serveru Euro.cz najal soukromou detektivní agenturu kvůli finančním nejasnostem v účetnictví klubu. Detektivové mají zjistit, jakým způsobem se ze Slavie ztratilo bezmála půl miliardy korun, které klub inkasoval v posledních letech v podobě odměn od fotbalové federace UEFA a za prodej hráčů do zahraničí. "ENIC do hry nasadil svého detektiva, aby v zahraničí našel konto, kam plynula část peněz z hráčských transferů," citovalo Euro nejmenovaný zdroj obeznámený se situací. 

V Lize mistrů utržila Slavia téměř 200 milionů korun a více než čtvrt miliardy korun vydělala z prodeje svých hráčů do ciziny, především do bohaté ruské ligy. "Například na přestup Marka Suchého do Spartaku Moskva existují dvě smlouvy. Tehdy prý šla z téměř stomilionového odstupného na účet Slavie jen asi pětina, zbytek peněz měl skončit na kontě v zahraničí. A právě tyto miliony má detektiv ENICu co nejdříve dohledat," vysvětlil tajný zdroj.

Firma ENIC se stále považuje za vlastníka Slavie

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž o situaci ve Slavii

Britské firmy ENIC se Slavia zbavila za podivných okolností. Podle firmy ENIC Slavia v roce 2008 firmu na valné hromadě podvedla – za její nepřítomnosti uměle navýšili základní jmění. Nicméně britský soud tvrdí, že ENIC je stále vlastníkem Slavie a Slavia navíc ENICu dluží 110 milionů korun.

Současný majitel Slavie dluhy britské firmě nezaplatil. A stejně tak ani svým zaměstnancům a hráčům. Plat neviděli už čtyři měsíce. Spekuluje se i o tom, že dostat Slavii na kolena je cílené, a to kvůli věřitelům. Jeden zázračný zachránce se teď objevil, a dokonce už zaplatil třetinu dluhů vůči hráčům. Jde o investiční společnost Natland.

ENIC se stále považuje za majoritního vlastníka klubu. Konkrétní kroky již delší dobu nekomentuje, ředitel Matthew Collecott před časem pouze oznámil, že firma nevylučuje, že v případě nutnosti zahájí arbitráž proti České republice.  

Sisák nebo Franc - kdo je skutečným majitelem Slavie

Slavia Praha je v Česku vůbec nestarší fotbalový klub. Vznikl v Praze v roce 1892, kdy se svezl na vlastenecké vlně. Jeho fanoušci by za něj dýchali dodnes, což předvedli ve čtvrtek večer přímo na stadionu. "Chceme jasné rozhodnutí, co bude s naším klubem, a tohle čekání už nás nebaví. Proto jsme se rozhodli jednat," zaznívá od slávistických fanoušků.

Jan Rejžek, slávista:

"Já jsem ohromen prolhaností mimo jiné předlistopadového esenbáka Miroslava Platila, generálního ředitele Slavie, který se chlubí svými úspěchy a ve čtvrtek nedokázal u licenčního řízení, on, generální ředitel, konečně rozkrýt, kdo je majitelem klubu. To jenom zírám. Proto bych prosil, aby nezvažoval odchod, ale opravdu vypadnul."

Slavia je nejstarší národní legenda – je o rok starší než rival Sparta. Přesto dokázala za poslední tři roky nasekat dluhy za bezmála čtvrt miliardy korun. Zatím ale není jednoduché určit, kdo za to může. Dodnes totiž není úplně jasné, komu klub vlastně patří. Oficiálně se ke Slavii hlásí Antonín Franc, někdejší řidič podnikatele Petra Sisáka, což potvrzuje i Miroslav Platil, generální ředitel SK Slavia Praha.

Nicméně objevují se informace, že Slavii skutečně vlastní podnikatel Petr Sisák. "Pan Franc není skutečným majitelem Slavie, možná na papíře ano, ale skutečným podnikatelem, nebo za ním stojí podnikatel Petr Sisák a pan Franc byl pouze šoférem pana Sisáka," tvrdí Pavel Procházka, šéfredaktor magazínu Hattrick. A kdo je Petr Sisák? Muž, který šéfoval zkrachovalé První slezské bance a byl odsouzen za spoluúčast na nevýhodných transakcích litoměřických fondů.

Ve čtvrtek 5. května klub nedostal od Českomoravského fotbalového svazu licenci pro příští ročník. Slavia totiž nesplnila podmínky a nedoložila potřebné materiály. Klub se odvolal, v případě neúspěchu ale hrozí, že si nezahraje ani druhou ligu. Problémy tentýž den vygradovaly i na trávníku, když fanoušci v poločase pohárového utkání s Olomoucí vtrhli na hřiště a zaútočili na členy vedení. Za to klubu kromě kontumační prohry utkání 0:3 hrozí mimo jiné uzavření stadionu v Edenu na několik zápasů a pokuta až deset milionů korun.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články