Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Šéf Slavie Platil: Fanoušci na nás udělali podraz

Praha - Jako nůž vražený do zad vnímá ředitel fotbalové Slavie Miroslav Platil násilné protesty fanoušků, po kterých bylo v poločase ukončeno utkání semifinále Ondrášovka Cupu s Olomoucí. Tak vyhrocenou reakci od příznivců prý nečekal. "Je to zneuctění jména Slavie a obrovská hanba. Pro mě osobně také obrovské zklamání, které vnímám jako podraz od těch lidí, kteří se paradoxně nazývají nejvěrnějšími. Takže teď opravdu Slavii 'pomohli'," řekl Platil. "Od fanoušků to je brutální čin. Absolutní neúcta k práci lidí, co současnou situaci nezavinili. A absolutní neúcta k hráčům, kteří mohli bojovat o senzační úspěch."

Funkcionář, jehož se fandové také o přestávce pokusili napadnout, prý v dalších dnech zváží své setrvání v čele klubu. Slavia čelí velkým finančním problémům a dnes nedostala profesionální licenci nutnou pro start v příštím ročníku nejvyšší soutěže.

Po dnešku má Slavia další velký problém: pohárový duel s Olomoucí disciplinární komise podle všeho zkontumuje v neprospěch Pražanů. Slavii hrozí i pokuta a uzavření domácího hřiště. "Je to zmarnění roční práce. Dělali jsme všechno pro to, aby Slavia nezmizela z fotbalové mapy. Je to hanba," uvedl Platil, který s obavami čeká tvrdé disciplinární tresty. Nejvíc prý lituje samotné hráče, kteří prakticky přišli o šanci bojovat o výhru v Ondrášovka Cupu, přes který vede cesta do evropských pohárů. "Za fotbalisty mě to moc mrzí. Celé jaro podávají špičkové výkony, bylo by neuvěřitelné, kdyby příští rok poháry hráli. Ale nemohli si to vybojovat," řekl naštvaně.

Platil se pokusil v poločase uklidnit fanoušky, kteří stejně jako před zápasem přišli na hřiště a žádali po vedení klubu, aby oznámilo své další kroky při řešení ekonomické krize klubu. Ředitel Slavie, který předtím na Strahově absolvoval jednání licenční komise ČMFS, mezi fanoušky dlouho nevydržel. Po několika větách na něj přilétl kelímek s pivem a další předměty, a když se odebral do útrob stadionu, několik desítek lidí se pokusilo násilně proniknout za ním.


Platil se prý nebál lynčování. "Chápal jsem, že zezadu nějaký hrdina schovaný v davu něco hodí, to se stane. Ale když jsem viděl, jak se to rozpohybovalo a jak se dav nechává strhnout, tak jsem věděl, že argumenty nemá cenu něco řešit a ještě navíc něco eskalovat. Proto jsem se otočil a šel pryč," popisoval Platil vypjaté chvíle.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Miroslava Platila



V duchu prý věřil tomu, že když mezi fandy v poločase zavítá, tak situaci zklidní a zápas bude moci pokračovat. K Platilovu nemilému překvapení nastal pravý opak. "Myslel jsem, že když ukážu, že se nemám čeho bát, a sejdu mezi ně, tak se to uklidní. Nejsem háklivý na slovo, ať si lidé řeknou svůj názor. Ale o to jim nešlo. Jen čekali na záminku, vyvolání masakru, vybít emoce. Asi to je norma jejich chování," uvedl zklamaně. 

"Přitom jsem chápal jako svoji povinnost mezi ně jít a promluvit s nimi. Ale nebyl tam prostor k diskusi. Zjevně jen potřebovali předhodit nějakou figuru, se kterou se vyrovnají. Ale těm lidem jsem koukal zblízka do očí a viděl jsem tam takové věci... Musím se s tím vnitřně smířit," řekl Platil. "Jsem tady krátce, nějakých deset měsíců. A s mojí érou jsou spojené spíš věci, které se dají chápat pozitivně," prohlásil Platil. Teď zvažuje, jestli v ředitelské funkci bude pokračovat. "Teď jsem ve velkých emocích a to se nějaká velká rozhodnutí dělat nemůžou. Nevím, co bude. Musím si to promyslet přes víkend a pak se uvidí," dodal Platil.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články