Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Slavia si proti Ústí zajistila záchranu v lize

Praha - Fotbalisté pražské Slavie si v 26. kole zajistili záchranu v první lize. Pomohla jim k tomu dnešní domácí výhra 3:0 nad nováčkem z Ústí nad Labem, o kterou se postarali dvěma brankami Pospěch a jednou trefou Vlček. Zadlužený pražský klub už nemůže v tabulce skončit hůř než čtrnáctý. Naopak Severočeši zůstávají poslední, na první nesestupovou příčku stále ztrácejí čtyři body. Olomouc prohrála doma se Slováckem. Šance Sigmy na postup do evropských pohárů je už minimální.

V souboji klubů, které budou mít problémy s udělením profesionální licence, podle očekávání tvořila hru Slavia, která zatím v jarní sezoně prohrála v lize pouze derby na Spartě a v posledních týdnech se navzdory existenčním problémům prezentuje výbornými výkony. Už ve čtvrté minutě měl na kopačce první gól Vlček, jenž se na zadní tyči snažil usměrnit prodloužený Trubilův centr, ale v pádu přestřelil.

Za další čtvrthodinu se již slávistický veterán svého 93. gólu v české nejvyšší soutěži dočkal. Po dalším Trubilově centru ze strany si naběhl do malého vápna a pohotově překonal náhradního ústeckého gólmana Kováře, jenž v minulém kole zazářil proti Jablonci.

Severočeši nepřijeli do Edenu pouze bránit a během první půle se zjevili ve dvou velkých šancích. Obě ovšem prováhali. Krbečkovi se na malém vápně nepovedlo zpracování a krátce poté trestuhodně přestřelil břevno Stožický. Mezitím v 27. minutě mohl na druhé straně zvýšit Černý, kterému zkazila radost tyč.

Zřejmě klíčový moment přišel krátce po pauze. Po chybě slávistické obrany se řítil na Vaniaka Stožický, ale čtyřicetiletý veterán proti němu vytáhl skvělý zákrok. Od té doby už ovládli zápas Pražané. V 57. minutě ještě zastavila Jandovu tečovanou střelu levá tyč branky hostů, o dvě minuty později však již Pražané navýšili skóre. Po centru Černého se hlavou prosadil Pospěch.

Ústečtí se nevzdali a v 67. minutě zazvonila branková konstrukce také za Vaniakem po další šanci Stožického. Slávisté ovšem drželi otěže duelu pevně ve svých rukou a čtvrt hodiny před koncem si definitivně pojistili záchranu v lize. Citlivým obloučkem si připsal čtvrtý přesný zásah po zimním příchodu do Edenu Pospěch.

Slavia Praha - FK Ústí nad Labem 3:0

Branky: 59. a 74. Pospěch, 19. Vlček. Rozhodčí: Makovička - Ubias, Večeřa. ŽK: Dvořák, Zachariáš (oba Ústí). Diváci: 5 423.

Olomouc dál tápe, poháry se jí vzdalují

Fotbalisté Olomouce podlehli na domácí půdě Slovácku 0:2 a jejich šance na postup do pohárové Evropy z ligy klesly na minimum. Na třetí Jablonec už ztrácejí devět bodů. O výhru hostů se v druhé půli postarali Jiří Valenta s Radkem Szmekem, kteří Slovácku zařídili zároveň první ligové vítězství na Andrově stadionu. Před středečním semifinále Ondrášovka Cupu na Slavii nechala Sigma opory Kučeru s Rossim jen mezi náhradníky, ale i bez nich diktovala vývoj zápasu. Domácí po celý první poločas okupovali útočnou polovinu, defenzivní pavučinu Slovácka však dlouho nemohli rozplést.

Územní převaha Olomouce zplodila první šanci až po půlhodině: Petrův střílený centr i díky Urbánkově podklouznutí přistál u nohou Janotky, jehož lob se však snesl jen na svrchní síť hostující branky.

V obraně hostů se začaly objevovat první trhliny. Ordoš se hned vzápětí v pokutovém území hbitě uvolnil přes dva protihráče, ale jeho ránu Filipko nohou vyrazil. Petr se v 35. minutě po Bajerově přihrávce už dokázal kličkou vyhnout i hostujícímu brankáři, jeho střelu do opuštěné branky však tentokrát zastavil Perůtka.

Slovácko se do přestávky téměř nedostalo z defenzivy. Těsně před pauzou však mohl domácí zaskočit Fujerík, který se po Valentově pasu dostal za olomouckou obranu, ale technickým pokusem na Drobisze nevyzrál.

Druhá půle Hanákům vůbec nevyšla, svou snahu utopili v nepřesnostech. Po jednom z hostujících brejků navíc brzy po obrátce inkasovali: Fujerik vysunul Valentu a ten z pravého křídla obstřelil vybíhajícího Drobisze. Pro Slovácko to byla venku gólová trefa po 434 minutách.

Olomoučtí se až do konce nedokázali vypořádat s přehuštěným středem hřiště a podruhé v sezoně doma prohráli. Ve čtvrté minutě nastavení po špatném vyběhnutí brankáře Drobisze navíc podtrhl vítězství Slovácka střelou do prázdné branky Szmek.

SK Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko 0:2

Branky: 56. J. Valenta, 90.+4 Szmek. Rozhodčí: Kovařík - Mencl, Kocián. ŽK: Škerle, Janotka - Perůtka, Kubáň, Ondřejka, Szmek. Diváci: 4 753.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články