Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Villarreal zkusí zastavit Porto, Braga v derby Benfiku

Praha - Ve fotbalové Evropské lize se rozhoří boj o účast ve finále a dopředu je jisté, že se v něm objeví nejméně jeden portugalský tým. Velké naděje si dělá především Porto, které za celou sezonu prohrálo jen tři zápasy, ale nyní si musí poradit se španělským Villarrealem. V portugalském derby se pak poměří favorizovaná Benfica Lisabon s překvapivým semifinalistou soutěže Bragou. Villarreal se tak může postarat o to, aby květnové finále v Dublinu nebylo ryze portugalskou záležitostí. "Žlutá ponorka", jak se španělskému celku přezdívá, je v semifinále evropského poháru už potřetí za posledních sedm let. Villarreal v roce 2004 ještě v Poháru UEFA podlehl Valencii, o dva roky později v Lize mistrů nestačil na Arsenal a teď se před ním otevírá další šance na přepsání historie. Přímý přenos utkání sledujte od 21:05 na ČT4.

Villarreal ale nebude mít jednoduchou pozici, protože forma Porta, které letos prohrálo jen tři zápasy, je dlouhodobě excelentní. V domácí soutěži Porto z 27 zápasů ztratilo body jen při dvou remízách a dávno před koncem soutěže už oslavilo titul, v Evropské lize jej dokázala porazit pouze Sevilla v prvním kole vyřazovací části, v níž ale Porto postoupilo díky brankám vstřeleným na soupeřově půdě. V Portugalském poháru na Porto vyzrála Benfika a v Ligovém poháru Nacional.

Villarreal, čtvrtý tým španělské Primera Division, v Evropské lize ale také neprohrál už osm zápasů. Nyní se však musí obejít bez zraněného důležitého záložníka Marcose Senny. Duel Porta s Villarrealem slibuje i atraktivní podívanou.

Symbolizovat by ji měl přímý souboj dvou nejlepších střelců soutěže: portský Falcao už nasbíral 11 tref, Rossi z Villarrealu za ním zaostává jen o jedinou. O útočné síle Villarrealu a Porta se přesvědčili i jejich soupeři ve čtvrtfinále. Španělé měli ve dvojzápase s Enschede skóre 8:2, Porto rozdrtilo Spartak Moskva dokonce poměrem 10:3.

Bilance Benfiky a Bragy v sezoně portugalské ligy je vyrovnaná, oba týmy v domácím prostředí zvítězily a hlavně Benfice se na jejím stánku Da Luz proti Braze dlouhodobě velmi daří. Od sezony 1954/55 tam Braga vyhrála pouze jednou a Benfika by nerada zrovna ve čtvrtek sérii porušila.

Souboj Bragy s Benfikou je také duelem mužstev, která se do Evropské ligy dostala až poté, co skončila na nepostupovém třetím místě v základní skupině Ligy mistrů. Braga je nenápadný tým, v jehož sbírce je pouze jedno vítězství v Portugalském poháru, ale letos už na jeho štítě zůstalo mnoho favoritů.

Doma v Lize mistrů Braga porazila slavný Arsenal, v Evropské lize vyřadila Liverpool i Dynamo Kyjev a v posledních šesti zápasech inkasovala jen dvakrát. Na druhou stranu vstřelila také jen čtyři branky, což je v ostrém kontrastu s ofenzivním pojetím dalších tří semifinalistů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články