Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Polsko si neví rady s fotbalovými rowdies

Varšava - Polsko uzavřelo příjem internetových objednávek lístků na fotbalové mistrovství Evropy. Příští rok ho pořádá společně s Ukrajinou. Zájem je velký, registrovalo se 12 milionů lidí z 200 zemí světa. K dispozici je ale jen půl milionu lístků. Víc než nedostatek vstupenek ale polské organizátory zaměstnávají domácí radikální fanoušci, jejichž řádění je součástí prakticky každého ligového kola. Na kontě mají zničené stadiony, ale i oběti na životech.

1 736 osob má v současnosti zákaz vstupu na polské stadiony, ale jejich místa zaujímají další. Zadržení výtržníci zaplatí pouze směšné nízké pokuty. Do fotbalového světa se z Polska nedostávají informace o stavbě moderního stadionu pro 55 tisíc diváků, který bude otevřen přesně za 150 dnů, ale o řádění polských fanoušků.

Co všechno se může dít na polských stadionech už za 15 měsíců na evropském šampionátu dokazuje jeden příklad za všechny. Ten dali fanoušci v litevském Kaunasu během přátelského zápasu domácí reprezentace s Polskem. Zadržovaných bylo 60, rvali se mezi sebou podle klubové příslušnosti, napadli policisty, zničili 250 sedadel, část tribuny, oplocení, vstupní bránu i přilehlé stánky.

"Pokud někdo se sekerou, tyčí anebo nožem útočí na policistu, pak jde o výtržníka, který si zaslouží přísný trest," tvrdí polský premiér Donald Tusk. "Je nutné je úplně izolovat od fotbalového dění," dodává bezpečnostní expert Edmund Basalyga. Polská vláda zatím prohrává. Bleskové soudy, speciální náramky pro každého fanouška nebo kamerový systém na stadionech, zůstávají stále na papíře. Kromě boje s termíny dokončení staveb čeká organizátory i boj s řáděním na stadionech.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články