Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bílek: Vázlo to. Plašil i Rosický chybovali

České Budějovice - Jen povinná výhra a tři body potěšily trenéra české fotbalové reprezentace Michala Bílka v duelu s Lichtenštejnskem. Jeho tým se totiž dopustil během utkání řady nepřesností, které podle kouče nešlo omluvit ani únavou z pátečního zápasu ve Španělsku. "Začátek byl vydařený, jenže místo uklidnění jsme neproměnili několik velkých šancí a zbytečně nechali soupeře ve hře. Po ztrátě míče jsme špatně pracovali a nezachytávali náběhy soupeře, na můj vkus tam bylo až příliš okének. Potěšila mě proto jen výhra," prohlásil Bílek.

Omluvu podle něj nebylo možné hledat ani v těžkém předchozím zápase. "Od Španělska jsme měli dost času se dát dohromady, na to se vymlouvat nemůžeme. Až příliš vázla souhra, chyby v kombinacích dělali třeba i Plašil s Rosickým, přestože si jinak špatně vůbec nevedli," řekl český trenér.

Nechtělo se mu kritizovat chladnou atmosféru, kterou vytvořili na jihu Čech diváci. "Pokud bychom měli více závarů a šancí, sami bychom je do hry dostali. Byla to tak trochu i naše záležitost," mínil Bílek. Ani do přímé kritiky nejhorších hráčů se pouštět nechtěl, ale na přímý dotaz musel uznat, že Roman Hubník neměl svůj den. "Je pravda, že nepřipomínal hráče, na kterém chceme stavět. Některé situace řešil až příliš zdlouhavě a pomalu," naznačil kouč, kde tým tlačila bota nejvíce.

Bílek věří, že baráž fotbalistům neunikne

Tři zápasy naděje zbývají české fotbalové reprezentaci v kvalifikaci mistrovství Evropy. Přímý postup z prvního místa už je takřka vyloučen, ale o účast v baráži tým přijít nehodlá. Každý z podzimních zápasů však už bude klíčový. Základem k postupu by podle Bílka měl být zisk čtyř bodů z utkání ve Skotsku a Litvě. "Nejlépe by bylo získat tři body ztracené s Litvou nazpět a uhrát bod se Skotskem, případně bod z domácího duelu proti Španělsku," nastínil kouč ideální scénář pro zbytek kvalifikace.

I kvůli naději na postup Bílek zatím cítí podporu vedení svazu. "Tlak na trenéra rozhodně není, cíl zůstává neměnný. Navíc jsem přesvědčen, že z těch tří aspirantů na druhé místo vychází i podle vzájemných zápasů naše hra nejlépe," míní reprezentační manažer Vladimír Šmicer.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Michala Bílka



Soupeř podle něj podal očekávaný výkon. "Hráli tak, jak je známe, byli hodně houževnatí a několikrát zazlobili. Ještě mohou zamotat situaci ve skupině, doma hrají s Litvou a se Skotskem," připomněl český trenér další program skupiny I.



Trenér hostů Hans-Petr Zaugg byl přesvědčen, že výsledek hodně ovlivnila rychlá branka a zranění Martina Büchela v úvodu. "Podali jsme velmi dobrý výkon, zkušenější tým by ale se šancemi dokázal lépe naložit. Pokud by byl v poločase stav 2:2, nikdo by se nemohl divit. Navíc si cením, že nešlo rozhodně o náhodné možnosti," podotkl kouč. Po pauze už prý ale hráčům docházely síly. "Především ve středu hřiště nás Češi hodně přehrávali, především vynikající Rosický dominoval," našel důvody, proč už jeho tým neměl šanci zápas zvrátit.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články