Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bílek: Penaltový faul Jana Rezka byl zbytečný

Granada (Španělsko) – Čeští fotbalisté v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2012 prohráli s mistry světa ze Španělska 1:2 a na týmu trenéra Michala Bílka to po zápase bylo znát. Podle jeho slov si totiž jeho svěřenci byli vědomi, že proti mistrům světa měli blízko k bodům. Nakonec o ně přišli kvůli dvěma gólům Davida Villy, který rozhodl z pokutového kopu. Ten označil český trenér za zbytečný.

Čeští fotbalisté byli po porážce 1:2 v evropské kvalifikaci ve Španělsku hodně zklamaní. "Je to velká škoda, kluci jsou teď v kabině hodně smutní, protože si jsou vědomi, jak blízko byli úspěchu. Dlouho se nám dařilo narušovat jejich rozehrávku, pokrývat Iniestu se Xavim, nakonec ale soupeř potvrdil svou kvalitu," hodnotil zápas Bílek.

Za zbytečný považuje trenér národní reprezentace rozhodující penaltový faul Jana Rezka. "Byl to důsledek té předchozí branky. Ale Iniesta už se dostával mimo hřiště, takový zákrok byl naprosto zbytečný. Pak už jsme na zvrat neměli síly, které jsme spotřebovali na obranu," dodal. Podobná slova zazněla i z úst stopera Romana Hubníka. Podle něj bylo velice namáhavé se Španěly celé utkání běhat. "Po hodině hry už docházely síly, což se asi projevilo tím, že jsme neudrželi vedení," připustil stoper Herthy Berlín.

Autor gólu Jaroslav Plašil prý nemůže mít ani radost, že jako první dokázal vstřelit Španělům na stadionu v Granadě gól. "Všechno kalí naštvání, že jsme nakonec aspoň bod neurvali. Byl to ale pekelný zápas, tolik jsem se ještě nikdy v kariéře nemusel vydat ze všech sil, a stejně to bylo málo," hlesnul záložník. V prvním okamžiku prý ani netušil, že je míč v síti. "A možná to nevěděl ani Casillas, který měl zakrytý výhled a reagoval proto později," vrátil se ke střele, která českému týmu přinesla překvapivé vedení.

Rosický chválil, Hübschman zažertoval

Kapitán mužstva Tomáš Rosický své spoluhráče chválil. "Nemůžu klukům nic vyčíst, každý odevzdal, na co měl, a sáhl si na dno. Budiž nám přičteno k dobru, že totéž musel udělat soupeř, vždyť dva hráči se po utkání zhroutili vyčerpáním na zem," všiml si záložník, který přihrával na jediný český gól. "Po zápase byl v kabině samozřejmě ohromný smutek, ale musíme uznat, že proti nám stál skvělý soupeř," dodal vůdce českého mužstva.

Naopak Tomáš Hübschman patřil k nejlepším hráčům na hřišti a ještě dokázal občas zažertovat s hráči Barcelony, na něž brzy narazí v Lize mistrů. "S Xavim jsme si řekli, že se brzy potkáme znovu," prozradil po utkání. Taktický plán prý byl jasně dán. "Soupeř hrál s balonem, zatímco my se snažili hrát v bloku a chodit na brejky, kterých bohužel moc nebylo. Přáli jsme si, abychom udrželi po přestávce co nejvíce míč a odpočinuli si, ale ne vždy se nám to dařilo," posteskl si Hübschman.

David Villa kritizoval českou taktiku:

"Měli jsme šance, ale buď brankář Čech, nebo smůla, nám vždy zabránili ve skórování. Oni nám dali gól snad až ze své země, aniž by sem přijeli."

Obránce Michal Kadlec byl přesvědčen, že takticky se tým vyrovnal s mistry světa, jak nejlépe mohl. "Trenér Bílek předpokládal, že Španělé nasadí Torrese na hrot k Villovi, ale pro nás se vlastně nic neměnilo: zůstat agresivní, napadat a hlavně nedostat gól. První byl spíše smolný, ale penalta byla asi zbytečná," vrátil se ke klíčovým okamžikům.

Španělé litovali, že si utkání zbytečně zkomplikovali

Španělští fotbalisté byli spokojeni se třemi body, díky nimž mají v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy nadále stoprocentní bilanci. Litovali ale, že si zápas zbytečně zkomplikovali, když po brance Jaroslava Plašila museli obracet nepříznivý stav. Španělský trenér Vicente del Bosque ocenil své svěřence za trpělivost a charakter. "Jsme moc spokojení, zvládli jsme komplikovanou situaci. Krásný Plašilův gól nás postavil do pozice, kdy jsme neměli zápas ve svých rukách. Ale zvládli jsme to. Dvanáct bodů ze čtyř utkání je skvělá pozice, nesmíme si ji pokazit," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články