Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi dlouho vedli, výhru Španělů zařídil Villa

Granada (Španělsko) – Čeští fotbalisté v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2012 prohráli s mistry světa ze Španělska 1:2. Češi sice až do 69. minuty zásluhou Plašilovy přesné střely z prvního poločasu vedli, radost však hostům zkazil Villa. Nejprve vyrovnal po individuální akci a o tři minuty později z penalty přidal i druhý gól. Česko tak ztrácí na své přemožitele, kteří vedou skupinu I, již šest bodů.

Trenér Michal Bílek do sestavy překvapivě zařadil i plzeňského útočníka Jana Rezka. Nalevo dostal v systému 4-5-1 před Adamem Hlouškem přednost Daniel Pudil. Na hrotu útoku nechyběl Milan Baroš.

Španělé začali zostra. Nejprve se prokličkoval obranou Iniesta a vypálil z hranice pokutového území. Střela letěla do středu branky a brankář Petr Čech vyrazil míč před sebe. Po následném rohovém kopu hlavičkoval Busquets mimo. Úvodní tlak domácích pokračoval, Villovu střelu čeští obránci srazili na roh. Španělský obránce Capdevila pak po centru zprava hlavičkoval těsně vedle levé tyče. To vše v prvních čtyřech minutách.

Je nám líto, video expirovalo.
Španělsko - Česko

Podle očekávání domácí hráči hráli od počátku trpělivě, drželi dlouho míč na svých kopačkách, Češi se bránili na své polovině a snažili se rychle napadat. Pokud dostal vepředu osamocený Baroš míč, velmi rychle o něj přišel nebo si pomohl faulem. Na počátku 24. minuty si Iniesta zaběhl za českou obranu, snažil se protlačit k míči, aby mohl jít sám na brankáře Čecha, ten se však dostal k míči na hranici šestnáctky dřív. O dvě minuty později se uvolnil uprostřed vápna Villa, který trefil míč z voleje. Jeho střela však mířila do středu branky, kde míč pohotově vyrazil český brankář.

V 29. minutě se stalo něco nečekaného. Čeští fotbalisté se dokázali dostat ze sevření, Plašil dostal míč na polovině domácího týmu, napřáhl z dálky a trefil se přesně k levé tyči. Gólman Casillas neměl šanci si na střelu, která se odrazila od tyčky, sáhnout.

O šest minut po vytrvalém tlaku Španělů se Češi dostali opět na dostřel Casillasovy branky. Po přímém kopu se snesl dlouhý centr k pravé tyčce, odkud vrátil míč před branku Pospěch. S balonem si ale domácí beci stačili poradit. Čeští fotbalisté ze sebe po vedoucím gólu viditelně setřásli nervozitu. Domácí však mohutně ke konci poločasu finišovali. Villa překonal v hlavičkovém souboji před malým vápnem stopera Hubníka, ale Čech se zaskvěl rychlým skokem k tyči.

Do druhé půle nastoupil místo Xabiho Alonsa útočník Fernando Torres. Domácí opět začali náporem. Xaviho přímý kop z 35 metrů Čech vyrazil, následnou dorážku Jesúse Navase obránci zablokovali. V 61. minutě centr prolétl napříč pokutovým územím a osamocený Ramos už nestihl v letu usměrnit míč mezi tyče. Rezek poté fauloval zezadu Iniestu, za což dostal český záložník žlutou kartu. Xavi z přímého kopu vystřelil jen do zdi. Španělé reklamovali ruku Baroše, ale rozhodčí nezapískal. Španělé ostřelovali Čechovu branku z nejrůznějších pozic. Villův nebo Iniestův pokus však skončil těsně vedle.

Dvě Villovy rány během čtyř minut

Villa vyškolil v 69. minutě dvojici českých stoperů. Hvězdný útočník dostal přihrávku na hranici vápna, obešel padajícího Hubníka a pod kácejícím se Sivokem trefil přesně k tyči. Remízový výsledek nevydržel dlouho. O tři minuty později Rezek zkratově podkopl Iniestu a z nařízené penalty se Villa nemýlil, i když Čech vystihl stranu a na míč si sáhl.

Vedení dodalo domácím hráčům sebevědomí. Češi se snažili zvýšit útočnou aktivitu, ale španělská obrana si s náznaky útoků ví rady. Villa byl blízko hattricku. Jeho střelu srazil Hubník na druhou stranu, než kam skočil Čech, ale balon jen rozvlnil vnější síť. Španělé poslední minuty odehráli s přehledem a udrželi těsné vedení.

Španělsko - Česko 2:1 (0:1)

Branky: 69. a 73. z pen. Villa - 29. Plašil. Rozhodčí: Kassai - Eros, Ring (všichni Maď.). ŽK: Xabi Alonso, Arbeloa - Pospěch, Rezek. Diváci: 16 200 (vyprodáno).

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články