Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Platini bude i nadále předsedou UEFA

Paříž - Michel Platini zůstal podle očekávání na další čtyři roky předsedou Evropské fotbalové unie. Pětapadesátiletý Francouz neměl protikandidáta a na dnešním 35. kongresu v Paříži jej představitelé 53 národních svazů zvolili aklamací znovu do čela UEFA, kde v roce 2007 vystřídal Švéda Lennarta Johanssona. Během odpoledne se ještě volilo sedm z patnácti členů výkonného výboru, do něhož neúspěšně kandidoval i šéf ČMFS Ivan Hašek. Přednost dostali Rus Fursenko, Bulhar Michajlov či Švýcar Gilliéron.

Hašek se o funkci ucházel s vědomím jen malých šancí na úspěch, jelikož ve výboru již působí zástupce sousedního Slovenska František Laurinec. To se nakonec potvrdilo a Hašek při volbě nenavázal na dosud posledního člena výkonného výboru UEFA z České republiky Františka Chvalovského. Ten svůj post opustil v roce 2002 po problémech spojených s podnikatelskými aktivitami.

Platini, držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy v letech 1983 až 1985, se od svého zvolení podepsal pod řadu změn v chodu UEFA. Především se zasloužil o to, aby v pohárových soutěžích měly větší šanci objevovat se i celky z méně silných lig. UEFA pod jeho vedením rovněž zavádí politiku finančního fair play, které má pomoci omezit zadlužování klubů.

Po udělení dalšího čtyřletého mandátu si Platini vychutnal ovace stojících členů kongresu. "Jsem hrdý, že mohu UEFA nadále sloužit. To je největší ocenění mé první čtyřleté práce v této funkci," prohlásil Platini.

Šéf FIFA Blatter kandiduje naposledy

Pokud Sepp Blatter setrvá po červnovém kongresu v čele Mezinárodní fotbalové federace (FIFA), bude to jeho poslední čtyřleté období ve vrcholné funkci, řekl šéf světového fotbalu na kongresu UEFA. "Dobře víte, že se budu ucházet o další čtyřleté období a to bude pro mě i poslední," řekl Blatter v Paříži. Účastníky kongresu UEFA zároveň vyzval, aby jej podpořili. "Potřebuju ještě ty čtyři roky na to, abychom toto dobrodružství dovedli do konce. Pokud budu opět zvolen, bude to můj poslední mandát. Chci vás všechny na kongres FIFA srdečně pozvat," uvedl.

Blatter stojí v čele FIFA od roku 1998. Volba se uskuteční 1. června v Curychu a zatím jediným oficiálním protikandidátem pětasedmdesátiletého Švýcara je šéf Asijské fotbalové konfederace Muhammad bin Hammám z Kataru.

Složení výkonného výboru UEFA

Předseda: Michel Platini (Fr.).

Místopředsedové:
Senes Erzik (Tur.), Ángel María Villar Llona (Šp.), Jim Boyce (Sev. Ir.), Marios Lefkaritis (Kypr),

Další členové výboru:
Theo Zwanziger (Německo), Giancarlo Abete (Itálie), Allan Hansen (Dánsko), František Laurinec (Slovensko), Michael van Praag (Nizozemsko), Abraham Luzon (Izrael), Hryhorij Surkys (Ukr.), Mircea Sandu (Rum.), Sergej Fursenko (Rus.), Peter Gilliéron (Švýc.), Borislav Michajlov (Bulh.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články