Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Do reprezentace se vrací Baroš, poprvé byl nominován Kozák

Praha - V nominaci české fotbalové reprezentace pro kvalifikační zápasy o postup na mistrovství Evropy se Španělskem a Lichtenštejnskem je i uzdravený útočník Milan Baroš. Hráč Galatasaraye nastoupil za národní tým naposledy loni v září proti Litvě. Premiérové pozvánky se dočkali útočník Libor Kozák z Lazia Řím a brankář Tomáš Vaclík z druholigového Žižkova. Trenér Michal Bílek do dvaadvacetičlenné nominace zahrnul i hráče, kteří v národním týmu delší dobu nebyli.

"Pro mě je hlavní, že Milan je po zdravotní stránce naprosto v pořádku," uvedl Bílek, pro kterého je Baroš první volbou do útoku. Kouč je zvědavý i na dva úplné nováčky: útočníka Kozáka a brankáře Vaclíka, který bude plnit roli trojky za Petrem Čechem a Janem Laštůvkou. Původně sice počítal s teplickým Tomášem Grigarem, ale ten je zraněný. "Kozák teď sice dvakrát nehrál v základní sestavě, ale už jsem se sám přesvědčil o tom, že je to hráč silný do pokutového území a na standardní situace. Vaclík sice chytá druhou ligu, ale má hodně stabilní výkony," uvedl Bílek.

Kozák: Nastoupit proti Španělsku by byla třešnička na dortu

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Michala Bílka a Davida Lafaty

"Zahrát si proti Španělům, to už by byla jen taková třešnička na celém tom dortu," řekl Kozák. "Já jsem hlavně rád, že se mohu zúčastnit reprezentačního srazu áčka. Moc mě to potěšilo. Je to splněný sen a hrozně se na sraz těším," dodal.

Když se Vaclíkovi v pondělí v telefonu ozval trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek a oznámil mu, že bude v týmu na zápasy evropské kvalifikace se Španělskem a Lichtenštejnskem, považoval to brankář druholigového Žižkova zprvu za žert některého ze spoluhráčů. "Protože ve Viktorce na takové kraviny máme podobných expertů hned několik. Ale když jsem pak pana Bílka poznal po hlasu, tak jsem fakt nevěděl, která bije," popisoval Vaclík. "Je to fakt masakr, hrozný šok. Budu v týmu třeba s Petrem Čechem nebo Tomášem Rosickým. Oni hrajou ty největší zápasy, Ligu mistrů proti Barceloně a tak... Já jim asi budu vyprávět, jak jsem v neděli chytal ve Varnsdorfu," líčil se smíchem Vaclík.

Vrací se ve formě hrající Lafata

Po roce a půl se vrací ofenzivní hráč Kaiserslauternu Adam Hloušek, poprvé od loňského června a přípravného turnaje ve Spojených státech dostávají šanci sparťanský obránce Ondřej Kušnír, středopolař Kaiserslauternu Jan Morávek a jablonecký útočník David Lafata. Druhou pozvánku dostal i osmnáctiletý sparťanský talent Václav Kadlec. Ten se při své premiéře loni v říjnu v Lichtenštejnsku blýskl vstřeleným gólem.

Bílek bere na dvojzápas omlazený tým, šest hráčů ještě věkově spadá do reprezentační jednadvacítky. Naopak už osmdesátý start v reprezentaci si mohou proti Španělsku připsat brankář Petr Čech a Baroš, dva zápasy od pokoření této mety dělí kapitána Tomáše Rosického.



Fotbalisté se sejdou v pondělí 21. března v Praze. Už ve středu, netradičně dva dny před utkáním, vyrazí do Španělska, kde v pátek v Granadě sehrají kvalifikační duel. V sobotu se tým vrací do České republiky a v úterý 29. března nastoupí v Českých Budějovicích proti Lichtenštejnsku.

Nominace fotbalové reprezentace:

Brankáři: Petr Čech, Tomáš Vaclík, Jan Laštůvka

Obránci: Zdeněk Pospěch, Michal Kadlec, Ondřej Kušnír, Roman Hubník, Tomáš Sivok, Daniel Pudil, Jan Rajnoch

Záložníci: Tomáš Rosický, Tomáš Hübschman, Jan Morávek, Jaroslav Plašil, Jan Polák, Jan Rezek

Útočníci: David Lafata, Milan Baroš, Tomáš Necid, Adam Hloušek, Václav Kadlec, Libor Kozák

Bez svých pěti stabilních hráčů se musí obejít fotbalová reprezentace do 21 let v březnových přípravných zápasech s Běloruskem a Francií. V nich bude tým, neporažený v posledních patnácti zápasech, ladit při duelech v Uherském Hradišti a Olomouci formu na červnový evropský šampionát v Dánsku.

Trenér Jakub Dovalil ale nyní bude postrádat brankáře Tomáše Vaclíka, záložníky Jana Morávka s Adamem Hlouškem a útočníky Libora Kozáka s Václavem Kadlecem, kteří se všichni dostali do nominace seniorské reprezentace před kvalifikačním dvojzápasem se Španělskem a Lichtenštejnskem. V národním týmu je i útočník Tomáš Necid. Ten také věkově ještě spadá do jednadvacítky, ale odehrál za ni jediný zápas před více než dvěma lety a nyní je už pevnou součástí A týmu.

Nominace fotbalové jednadvacítky:

Brankáři: Marek Štěch, Jan Hanuš

Obránci: Ondřej Čelůstka, Jan Lecjaks, Ondřej Mazuch, Jacob Lensky, Jan Hošek, Marek Suchý, Lukáš Vácha

Záložníci: Bořek Dočkal, Tomáš Fabián, Jan Kovařík, Marcel Gecov, Tomáš Hořava, Lukáš Mareček, Tomáš Mičola, Jiří Valenta, Jan Vošahlík

Útočníci: Tomáš Pekhart, Jan Chramosta

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články