Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Sparta si veze z Ostravy tři body

Ostrava - Fotbalisté Sparty dokázali v úvodním jarním kole odpovědět na sobotní výhru Plzně a po vítězství 2:0 v Ostravě dál ztrácejí na vedoucí Viktorii čtyři body. Osmou výhru venku za sebou dnes zařídil obhájcům titulu dvěma trefami útočník Leonard Kweuke. Pražané si tři body z Bazalů odvážejí po pěti letech. Záznam zápasu můžete sledovat na webu ct4sport.cz.

Kouč Jozef Chovanec, který kvůli trestu sledoval zápas z tribuny, mohl mít z nástupu svých svěřenců radost. Sparta začala hodně aktivně a už ve čtvrté minutě se po přistrčení Keriče ocitl ve vyložené šanci Kweuke, ale gólmana Daňka neprostřelil. Přesto měla sparťanská branka namále: po trestném kopu Lukeše Podaný hlavou protáhl míč za sebe a ten jen těsně minul pravou tyč.

Je nám líto, video expirovalo.
FC Baník Ostrava - AC Sparta Praha

Pražané jinak působili fotbalovějším a sehranějším dojmem. K vedení jim však pomohl domácí Lukeš, po jehož nepodařeném centru vyrazila Sparta ve 21. minutě do přečíslení, Matějovský s Keričem vyšachovali jediného ostravského beka a Kweuke snadno posunul míč do prázdné branky. Domácí byli v ofenzivě dost bezzubí. Ze hry si vypracovali jedinou zajímavou situaci, ale Zeherovu hlavičku lapil v 37. minutě Blažek.

Historie se opakovala. I úvod druhé půle obstaral Kweuke, který obešel Nevese, ale před gólmanem si dal míč daleko od nohy. Sparta v úvodním náporu spálila ještě dvě obrovské možnosti a obě Kerič. Poprvé ho vychytal Daněk, vzápětí šel chorvatský fotbalista znovu sám na branku, ale kličku přetáhl a z úhlu hodně minul.

Domácí pak potlačili převahu soupeře, ale jejich komplikovaná finální fáze neměla šanci na úspěch. Hrozili proto hlavně ze standardních situací a Šmejkal dokonce v 60. minutě po rohu obloučkem trefil břevno. Baník se v závěru přece jen dostal do tlaku. Neves se v 75. minutě dral za vyrovnáním, ale Blažek vyběhl včas a jeho střelu zblokoval.

Kweuke je za Wilfrieda dobrá náhrada

Na druhé straně nepojistil výhru ani Kweuke, který po dalším rychlém kontru znovu jen nechal vyniknout Daňka. Neúnavný africký hrot dělal domácí obraně značné starosti. Deset minut před koncem si pohrál s Bolfem, ale další sólo zakončil nepřesnou střelou. "Nemůžete skórovat z každé akce, kdy jdete na gólmana. Musím se ale snažit, aby to příště dopadlo lépe," řekl Kweuke. Třiadvacetiletý útočník má na kontě už sedm gólů. Hned v prvním jarním kole tak zaplašil obavy sparťanů, zda po odchodu ostrostřelce Wilfrieda nebude mít tým Jozefa Chovance problémy v koncovce.

Teprve třetí samostatný nájezd na Daňka, byť zaváněl ofsajdem, už Kweuke technickou střelou proměnil v sedmý ligový gól v sezoně a zpečetil výhru hostů. Ostrava tak doma prohrála potřetí v řadě.

I přes dnešní dvě trefy Kweukemu podle Haška do optimální formy pořád ještě něco chybí. "Kdyby byl v optimální formě, vstřelil by dneska více gólů," podotkl Hašek. "Koordinačně na tom není tak dobře jako Bony, ale má výborné rychlostní předpoklady a je schopen hrát na větším prostoru. Pokud s námi odehraje celé jaro a absolvuje celou letní přípravu, bude ještě lepší," věří Hašek.

FC Baník Ostrava - AC Sparta Praha 0:2 (0:1)

Branky: 21. a 89. Kweuke. Rozhodčí: Drábek - Kordula, Jiřík. ŽK: Šenkeřík, Šmejkal (oba Ostrava). Diváci: 8133.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články