Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ostravští chuligáni chodí i na hokej

Ostrava – Fotbal v Ostravě se má obejít bez násilí. Cílem projektu Bezpečný stadion je zajištění bezpečnosti lidí na stadionu i v jeho okolí. Některá opatření budou platit nejen v letošním roce, ale i v době, kdy se Baník přestěhuje do Vítkovic, předpokládá náměstek ostravského primátora Martin Štěpánek (ODS). O opatřeních, z nichž některá budou platit minimálně po celou jarní část ligy, dnes na tiskové konferenci informovali představitelé města, policie i Baníku. Vyjádřili přitom znepokojení nad tím, že násilí, pro něž je zástěrkou sport, se přesouvá z fotbalu i na hokejová utkání.

"Očekávám daleko lepší součinnost všech složek při jednotlivých utkáních, a že na stadionu se bude opravdu fandit a křičet, ale nebude se tam nikdo prát," řekl předseda představenstva FC Baník Jakub Kahoun s tím, že na stadion by se neměl dostat nikdo, kdo nesdělí své údaje. To zatím platí jen pro zápas se Spartou, který se odehraje v pondělí.

Velitel odboru pořádkové policie Radím Daněk prohlásil, že v poslední době zaznamenala policie i několik případů násilí souvisejících s hokejovými zápasy. Minulý týden před utkáním Vítkovic s Třincem dostala policie informaci, že se chuligáni chystají napadnout vlak s fanoušky u Havířova. "Na zastávce skutečně byla skupina lidí," řekl Daněk s tím, že policisté pak fanoušky celou cestu doprovázeli. Dodal, že další incidenty řešila policie tento týden při druholigovém hokejovém utkání Orlové s Přerovem. Fanoušci se tam prali a policisté je několikrát museli oddělovat.

"Po každém zápase Baníku jsem masírován řadou stížností na hluk nebo poškozování majetku," řekl Antonín Maštalíř (ČSSD), starosta Slezské Ostravy, na jejímž území se stadion Baníku nachází. Uvedl, že obvod nabídl policii, aby například pro svou techniku využila Bronzovou ulici, která vede nad stadionem a kterou neplatící fanoušci Baníku využívali jako takzvanou tribunu chudých. Lidé si tam na ně stěžovali. "Chceme působit spíše preventivně. Ale naše složky samozřejmě musejí mít například někde odstavená auta a Bronzová ulice je pro to vhodná," řekl k tomu ředitel Městské policie Ostrava Zdeněk Harazim.

Ostravští chuligáni na sebe naposledy upozornili při posledním podzimním domácím utkání fotbalistů Baníku s Plzní. Na ulici před stadionem házeli pyrotechniku a ohrožovali projíždějící auta, následně se střetli s policisty. Fanoušci na ně útočili kameny a světlicemi; při zásahu bylo zraněno několik lidí, převážně policistů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články