Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Sparta musí zaplatit 750 tisíc, Chovanec nesmí na lavičku 10 týdnů

Praha – Fotbalová Sparta tvrdě zaplatí za to, že její hráči v reprezentační neschopence nastoupili k přípravnému duelu proti Petrohradu. Disciplinární komise fotbalového svazu klub potrestala pokutou 750 tisíc korun. Generální sportovní manažer letenského klubu Jozef Chovanec nesmí deset týdnů na lavičku. Útočníci Václav Kadlec a Tomáš Pekhart mají na dva zápasy zastavenou činnost. Sparta se proti trestu odvolá, protože nesouhlasí s jeho výší.

Chovanec zmešká devět ligových zápasů jarní sezony. Spartu bude moci znovu vést až ve 27. kole z celkových třiceti. Útočníci Kadlec s Pekhartem mají na dva zápasy zastavenou činnost a nezahrají si v pondělí v Ostravě a následně s Příbramí. Chorvat Manuel Pamič, který v kauze také původně figuroval, nakonec potrestán nebyl.

"Klub i generální sportovní manažer byli potrestáni za porušení předpisů a řádů ČMFS, a to ve vztahu k předpisu FIFA, který upravuje, jakým způsobem a za jakých podmínek mají být uvolňováni na sraz reprezentace. Hráči byli potrestáni za nedostatečně omluvenou účast na reprezentačním utkání," uvedl šéf disciplinární komise Jiří Golda.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparťané dostali tvrdé tresty

Sparta nakonec za viníka kauzy označila vedoucího týmu Davida Simona, ale komisi nepřesvědčila. "Argumentovali tím, že i pan Chovanec vydal pokyn panu Simonovi, aby celou záležitost vyřídil, a on tak neučinil. Pokud hráčům, představitelům klubu kladete stejné nebo podobné otázky a od každého slyšíte ne úplně stejnou a někdy odlišnou odpověď, tak to o něčem vypovídá," doplnil Golda. Trestat Simona komise nebude. "Rozhodli jsme se jít cestou, že klub odpovídá za své hráče a funkcionáře. To bychom pak mohli předvolávat maséry a kustody," prohlásil Golda. Trest při spodní hranici sazebníku pro Kadlece a Pekharta vysvětlil tím, že podle disciplinárky nešlo o jednoznačný úmysl obou hráčů.

Sparta se odvolá

Sparťané se bezprostředně po výroku komise nechtěli k trestu vyjadřovat, ale večer v prohlášení klub oznámil, že se odvolá. "Vedení AC Sparta Praha považuje výši trestu uloženého disciplinární komisí ČMFS za neadekvátní, klub se proti verdiktu odvolá. Vedení Sparty se domnívá, že tento trest může ovlivnit průběh Gambrinus ligy, a to způsobem, který není v zájmu této soutěže. O titulu by měly rozhodovat výsledky na hřišti," uvedl klub v prohlášení.

Obhájce titulu se odvolá navzdory tomu, že uznává svou chybu. "Vedení Sparty si uvědomuje pochybení klubu, ovšem výše trestu od svazové komise je dle jeho názoru neúměrně vysoká," konstatovali zástupci Sparty.

Kadlec s Pekhartem nastoupili v úterý 8. února na soustředění ve Španělsku do přípravného utkání s ruským mistrem přesto, že se kvůli nemoci omluvili z utkání reprezentační jednadvacítky v Nizozemsku, které se hrálo o den později ve středu. Oba sparťané hráli proti Zenitu v dresech s cizími jmény - Pekhart vyběhl na trávník jako jeho spoluhráč Martin Abena a Kadlec dal dokonce v "převlečení" za Pavla Kadeřábka dva góly.

S cizí jmenovkou na dresu nastoupil také bek Manuel Pamič, který měl ve středu nastoupit za chorvatské "áčko" proti českému týmu, ale podle chorvatského tiskového mluvčího nakonec v nominaci nefiguroval. Disciplinárka ho tak nepotrestala.

Na záměnu se přišlo poté, co ruský klub zveřejnil fotoreportáž z utkání na svém webu. Vinu na sebe vzal Chovanec, který se omluvil a dostal od klubu nespecifikovanou pokutu.

Nejvyšší pokuty v historii ligy

6 000 000 - Bohemians Praha (duben 2010) - Za nenastoupení k zápasu proti Bohemians 1905 s cílem upozornit na údajné neřešení složitého právního případu klubů s názvem Bohemians.

2 000 000 - Slavia Praha (květen 2006) - Za svévolné opuštění hřiště v zápase proti Liberci na protest proti rozhodování sudího Jaroslava Járy (slávisté se na hřiště nakonec vrátili a zápas se dohrál).

750 000 - Sparta Praha (únor 2011) - Za to, že její hráči Tomáš Pekhart a Václav Kadlec nastoupili v přípravném zápase na turnaji ve Španělsku navzdory tomu, že se kvůli nemoci omluvili z reprezentační jednadvacítky.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články