Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Fotbalovou ligu bych zúžil, tvrdí kouč Csaplár

Praha - Je šestnáct klubů v české nejvyšší fotbalové soutěži moc, nebo málo? Trenér Josef Csaplár si myslí, že by se měl jejich počet snížit. "Je to moc klubů, mělo by jich být méně. Zároveň by však mělo být více utkání," řekl v pořadu Kamelot současný kouč juniorských reprezentací do 16 a 17 let. "Fotbal jako takový je produkt. Čím lépe ho vyrobíte, tím snáz do něj dostanete peníze. K tomu, abyste to udělali, je šestnáct týmů luxus."

Podle Csaplára je rovnice jednoduchá. "Jestli se ze mě chce stát lepší fotbalista, musím potkávat lepší fotbalisty. V současné době se ale ta kvalita rozmělní," tvrdí bývalý trenér Liberce či Slavie. Ten je podle svých slov ze současné situace frustrován.

"V lize působí spousta mladých hráčů, kteří tam nemají co dělat. Je to kvantita na úkor kvality. Tvrdím, že mládí ani stáří není žádná zásluha, ale drtivá většina mladých dnes dostává šanci, aniž by si to zasloužila," myslí si Csaplár. "Výsledkem je, že se jim to v hlavě trochu pokroutí," dodává s tím, že cokoliv je zadarmo, toho si člověk neváží. "A to je důsledek jejich dalšího vývoje."

Je nám líto, video expirovalo.
Kamelot

Csaplár je i pro jedno přípravné období. "Ale otázka, zda léto, nebo zima, do toho musí být vtažen marketing. Jedná se čistě o profesionální rozhodnutí. Každopádně dvě jsou totální nesmysl. Stejně tak třináct zápasů na jaro. To je málo. Přijde mi to jako vtip," zdůrazňuje.

Někdejší hráč Teplic si zároveň myslí, že by pro vývoj hráčů bylo lepší zavedení vlastní soutěže rezervních týmů podobně jako v Anglii. "Teď se na tom snad i pracuje, že by měly být v budoucnu juniorské soutěže ligových klubů," říká Csaplár, jinak také fotbalový expert České televize, podle něhož bude taková soutěž přínosná.

"Budou se potkávat hráči stejné věkové kategorie, ve třetí lize ubude zápasů, že nastoupí šest hráčů z áčka a poté zase nenastoupí, čímž se soutěž stává zcela neregulérní," vysvětluje trenér. "Ve věku do 21 let je pro hráče daleko důležitější dobře trénovat, než aby měl nějakou konfrontaci."

Csaplár si zároveň nemyslí, že by se zúžením první fotbalové ligy jednotlivá utkání vyrovnala a zajímavé duely s propastnými gólovými rozdíly by byly minulostí. "To není problém. Fotbal tím jen získá. Budou se potkávat kvalitnější hráči, kluby budou mít větší pravděpodobnost dostat se do evropských pohárů a zvýší se marketingový potenciál celé soutěže. Z mého pohledu jen přínos," tvrdí a dodává: "Dobrý hráč se prosadí. Jestli jsem dobrej, tak jsem dobrej. Přes to nejede vlak."

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články