Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Arsenal otočil šlágr s Barcelonou, Šachtar zdolal AS Řím

Praha - Fotbalisté Arsenalu otočili v posledních dvanácti minutách úvodní osmifinálový duel Ligy mistrů s Barcelonou a po výhře 2:1 mají před odvetou blíže k postupu do dalšího kola. Hosty poslal ve šlágru večera do vedení Villa, ale v závěru nejprve srovnal Van Persie a obrat dokonal sedm minut před koncem střídající Aršavin. V druhém duelu zvítězil Šachtar Doněck v sestavě s Čechem Tomášem Hübschmanem díky třem brankám brazilských hráčů na stadionu tápajícího AS Řím 3:2. Odvety jsou na programu 8. března.

Arsenal toužil Barceloně vrátit loňské čtvrtfinálové vyřazení i porážku z finále v roce 2006 a do utkání vstoupil s elánem. Po šesti minutách si vytvořil první velkou šanci, ale kanonýra Van Persieho vychytal gólman Valdés a od té doby Barcelona dlouho kontrolovala hru.

Po jedné z akcí středem domácí obrany si naběhl za stopery Villa a střelou podél vybíhajícího debutanta v brance Londýňanů Szczesného otevřel v 26. minutě skóre. Polský gólman vzápětí zachránil spoluhráče před druhou brankou, když na malém vápně zneškodnil Pedrovu příležitost.


Po změně stran ofenzivní fotbal plný pohledných kombinací gradoval. Arsenalu se podařilo zvýšit tempo, přesto nejdříve mohla skórovat opět Barcelona. Messi v 68. minutě ovšem ani svou druhou velkou šanci v utkání neproměnil a nenavázal tak na čtyři góly z loňské čtvrtfinálové odvety.

Katalánce pak přišly neproměněné šance draho. V 78. minutě nejprve nejlepší současný střelec Arsenalu Van Persie překvapil Valdése a z velkého úhlu srovnal a o pět minut později završil nečekaný obrat po výpadu do rozhozené barcelonské obrany střídající Aršavin, jemuž poslal přihrávku uzdravený Nasri.

Šokovaní hosté se už na odpověď nevzmohli a v šestém vzájemném zápase s Arsenalem utrpěli první porážku. Kapitán české reprezentace Tomáš Rosický u ní neasistoval, neboť celé utkání strávil jen na lavičce "Kanonýrů". Naopak jeho kolega z národního týmu Hübschman v základní sestavě nechyběl a se spoluhráči ze Šachtaru Doněck oslavil v prvním soutěžním duelu od začátku prosince výhru 3:2 na stadionu AS Řím.

Opatrný začátek zlomila vedoucí branka, o kterou se s přispěním hostujícího Rata postaral Perrotta. Šachtar ovšem ukázal, že během pauzy v ukrajinské lize neztratil podzimní formu, a během následujících dvanácti minut třemi góly ještě do půle zcela otočil průběh.


Všechny branky měly na svědomí brazilské akvizice v hostujícím dresu. Téměř okamžitě vyrovnal po nešťastné teči De Rossiho Jadson, za chvíli se přesně k tyči trefil Douglas Costa a zmar římského celku, který inkasoval v posledních dvou duelech italské ligy sedm gólů, dokonal po Riiseho hrubce Luiz Adriano. Po hodině hry sice snížil povedenou střelou do horního rohu Menez, ale na osmé výhře Šachtaru z posledních devíti zápasů Ligy mistrů to už nic nezměnilo.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články