Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Sparťané omluvení z reprezentace hráli přípravu v cizích dresech

Marbella (Španělsko) - Fotbalová Sparta v úterním přípravném zápase na turnaji ve Španělsku nasadila tři hráče, které předtím ze zdravotních důvodů omluvila z reprezentačních povinností. Tomáš Pekhart, Václav Kadlec a Chorvat Manuel Pamič nastoupili proti Zenitu Petrohrad v dresech jiných hráčů. Případem se bude zabývat disciplinární komise, přestože utkání mělo jen přípravný charakter a ruský soupeř si kvůli nedostatku vlastních hráčů dokonce vypůjčil fotbalisty od Lokomotivu Plovdiv.

Pekhart s Kadlecem měli dnes hrát za jednadvacítku v Nizozemsku, Chorvat Pamič mohl v Pule nastoupit k reprezentační premiéře proti českému výběru. Klub je však omluvil s tím, že mají zdravotní problémy: čeští mladíci virózu, Chorvat poraněné koleno. Podle pravidel FIFA v takových případech hráči nesmějí hrát ani za klub.

"Pozveme si tři zmíněné hráče a zástupce Sparty k podání vysvětlení. Pak se rozhodneme, jestli jde o disciplinární provinění, a zahájíme řízení," uvedl pro server iDnes šéf svazové disciplinární komise Jiří Golda. Spartě hrozí pokuta, hráčům Kadlecovi, Pekhartovi a Pamičovi může disciplinární komise zastavit činnost na dva týdny až tři měsíce.

Je nám líto, video expirovalo.
Podváděli sparťané?

Kadlec hrál v dresu se jmenovkou Pavla Kadeřábka a při vítězství 2:1 dal oba góly. Pekhart nastoupil jako Kamerunec Martin Abena a Pamič měl dres Jakuba Podaného. "Musíme zjistit, jak to doopravdy bylo. Pak se musíme domluvit, jak postupovat dál. Za tohle by si Sparta zasloužila trest," myslí si manažer národního mužstva Vladimír Šmicer.

230955.jpg230949.jpg

Sparta: Rozhodlo se na poslední chvíli

Mluvčí Sparty Ondřej Kasík na klubovém webu záměnu vysvětlil tím, že se stav hráčů zlepšil natolik, že po konzultaci s lékaři mohli na část utkání nastoupit. "Vzhledem k tomu, že se o startu Vaška, Tomáše i Manuela rozhodlo skutečně těsně před výkopem, neměl pro ně realizační tým připraven jejich dresy. Proto všichni naskočili do hry v dresech svých spoluhráčů," objasnil krok sparťanů Kasík.

Zároveň dodal, že o změně situace Sparta informovala jak vedení české jednadvacítky, tak chorvatský svaz. Fanouškům i vedení ČMFS se omluvil za mystifikaci.

Prohlášení AC Sparty Praha

0"Václav Kadlec i Tomáš Pekhart byli z utkání reprezentační jedenadvacítky v Nizozemsku řádně omluveni. Minulý týden totiž oba trpěli virózou a jejich stav rozhodně neumožňoval náročný přesun z jihu Španělska do Prahy a poté do Nizozemska. Příznaky virózy ale na začátku tohoto týdne u obou odezněly a trenéři se – samozřejmě po poradě s lékaři – proto těsně před samotným zápasem s Petrohradem rozhodli, že je na určitou část utkání postaví. O této situaci bylo dnes informováno i vedení reprezentační jedenadvacítky. Manuel Pamič měl problémy s kolenem. Vyšetření, které podstoupil na konci minulého týdne v Malaze, ale prokázalo, že se nejedná o vážnější záležitost."

Omluvenky od klubů pro hráče v juniorské reprezentaci se scházejí v rukách technického ředitele ČMFS Dušana Fitzela, a tak dostal i ty od Sparty. Teď vyčkává, jak letenský klub situaci vysvětlí. "Dokud nebude v celé záležitosti jasno, nechci dělat unáhlené závěry," informoval Fitzel.

Podobný případ se stal předloni, kdy se pro zranění reprezentačnímu trenérovi omluvil Václav Svěrkoš a o čtyři dny později nastoupil za Sochaux. Žádný trest ale nedostal.

Chorvaté se kvůli Pamičovi nedurdí

Chorvatský národní tým prý kauzu nevnímá tak, že by jej Sparta svým jednáním měla obejít. Pamič byl nominovaný na dnešní přípravný zápas proti české reprezentaci, ale Sparta požádala o jeho uvolnění kvůli poraněnému kolenu. "Pro nás to žádný problém není. Důležitá pro nás byla dřívější informace, že Pamič není úplně fit, a v tom případě v naší reprezentaci být nemůže. Jestli se už (Pamič) takhle rychle uzdravil, tak mu gratulujeme. Asi se jeho stav zlepšil a trenér Sparty uznal, že už zvládne zápasovou zátěž," řekl mluvčí chorvatské reprezentace Davor Gavran. "Žádný skandál z toho dělat nebudeme," dodal. 

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články