Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

UEFA hrozí Ukrajině: Sebereme vám Euro

Nyon - Ukrajina čelí hrozbě, že přijde o spolupořádání fotbalového mistrovství Evropy v roce 2012, které organizuje s Polskem. Představitelům UEFA se totiž nelíbí, že tamní vláda se pokouší zasahovat do chodu fotbalového svazu a politici se snaží docílit odvolání předsedy federace Hryhorije Surkise. Ukrajinci mají podle UEFA čas do příštího pátku 4. února, aby záležitost urovnali, jinak budou čelit tvrdým sankcím.

Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) i UEFA zásadně odmítají, aby fotbalové hnutí podléhalo politickým vlivům. K takové situaci nyní podle UEFA došlo na Ukrajině, která kvůli vnitřním sporům může přijít o evropský šampionát. Kdyby byla země vyřazena z listiny členských zemí UEFA, nemohla by podle generálního sekretáře UEFA Gianniho Infantina turnaj logicky ani hostit.

"Když se v zemi nic nezmění do 4. února, budeme muset zaujmout nějaké stanovisko a rozhodnout o sankcích," uvedl Infantino s tím, že vedení UEFA už zaslalo ukrajinské vládě dopis, kde na možnost udělení trestů upozorňuje. "Politické vměšování je něco, co nemůžeme dovolit. Na druhou stranu věříme, že situace bude vyřešena ke spokojenosti všech stran," konstatoval Infantino. 

Odebrání pořadatelství Eura by zřejmě bylo krajním řešením, v úvahu přicházejí i jiné sankce: Ukrajinské kluby mohou být například vyloučeny z evropských soutěží. Strachovat se musí třeba i ukrajinská jednadvacítka. Pokud se situace v zemi a fotbalovém svazu nebude vyvíjet dle představ UEFA, nemusí se juniorský tým ani dostat do kvalifikace mistrovství Evropy v roce 2013 v Izraeli, který při volbě pořadatele dostal ve čtvrtek přednost mimo jiné před Českou republikou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články