Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Chobotnice Paul má svůj obří pomník

Berlín - Slavná chobotnice Paul, která bezchybně věštila výsledky loňského fotbalového mistrovství světa, se tři měsíce po své smrti dočkala pomníku v nadživotní velikosti. Představitelé akvária v Oberhausenu, kde hlavonožec žil až do svého skonu v říjnu loňského roku, dnes odhalili dvoumetrovou plastickou napodobeninu. Pomník znázorňuje chobotnici, jak svými chapadly obepíná fotbalový míč. Útroby míče skrývají železnou urnu s popelem proslaveného tvora.

Návštěvníci se na urnu mohou podívat proskleným okénkem v obřím fotbalovém míči pokrytém vlajkami účastníků MS. "Vyhověli jsme přání fanoušků a vytvořili toto pietní místo. Tento výtvor ukazuje také na to, jak lidé z celého světa Paula milovali," uvedla mluvčí akvária Tanja Munzigová. "Lidé z celého světa nám psali, že by si Paula rádi nějak připomněli. Pro nás je to vysoce neobvyklé, abychom se se smrtí zvířete vypořádávali tímto způsobem, ale nasloucháme přáním lidí," dodala mluvčí.

Vedle sochy připomíná Paula v areálu akvária i řada zvětšených výstřižků novin z dob jeho slávy, ve vymezeném prostoru jsou vystaveny některé dárky od fanoušků.

Chobotnice přesně určila výsledky sedmi zápasů německé reprezentace na mistrovství světa. Nemýlila se ani v předpovědi finálového zápasu mezi Španělskem a Nizozemskem. Paulovo tipování bylo v době šampionátu v mnoha zemích vysíláno dokonce v přímém přenosu. Během každého "věštění" spustili ošetřovatelé do Paulovy nádrže dvě plastové nádoby naplněné mušlemi s vlajkou soupeřících týmů na boku. Vítěze pak Paul "předpověděl" tím, že se z jedné z nádob nakrmil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články