Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Dvě penalty a remíza - Sparta si z Palerma veze postup

Palermo - Sparťanští fotbalisté si už v předposledním utkání základní skupiny Evropské ligy na půdě Palerma zajistili postup do jarní fáze soutěže, potřebný bod uhráli po výsledku 2:2. Na obou stranách se během utkání kopala penalta, přesto, v 62. minutě nakonec klíčový vyrovnávající gól vstřelil Kucka. Sparta tak po sedmi letech přečká v evropských pohárech do jara. Z českých klubů se to naposledy před třemi roky povedlo Slavii. Domácí hráči zápas přitom dohrávali v devíti.

Chabě obsazený stadion byl v úvodu svědkem taktických manévrů. Spíše se to dalo očekávat od Sparty, které stačil k postupu bod, jenže i domácí hráli opatrně a výjimečným okamžikem před brankami byla nepřesná Kuckova hlavička a dva trestné kopy na obou stranách. I letenský kouč přiznal, že v prvním poločase jeho tým měl poměrně problémy. "Je třeba vidět sílu soupeře, zvlášť na domácí půdě, a na hráčích byl vidět jakýsi ostych," hodnotil první půli Jozef Chovanec

Fotbalové šachy v 23. minutě ukončil trestný kop domácích, který sice dokázal Kweuke ještě odvrátit hlavou před šestnáctku, jenže dělovka Rigoniho poslala míč nekompromisně do sítě. Spartu inkasovaná branka trochu probrala a když zvedla agresivitu, měla chvílemi navrch; nebezpečná však nebyla. Největší šanci měl Kweuke, ale nedosáhl na dlouhý pas ze strany a v šestnáctce se k míči nedostal.

Těsně před poločasem chorvatský sudí Strahonja zřejmě odpustil domácím penaltu za ruku, ale krátce po pauze se hosté přece jen stejné možnosti dočkali po faulu Goiana na Wilfrieda. Kladrubský penaltu proměnil a domácí rumunský bek navíc dostal druhou žlutou kartu.

Rozhodující gól přišel chvíli po penaltě

Přes početní převahu se ale domácí brzy dočkali druhého gólu - z penalty za Vackův faul. Útočník Pinilla nedal v 59. minutě Blažkovi šanci. Jenže o tři minuty později už zase byly postupové akcie na sparťanské straně, když Kucka proměnil hlavou Kušnírův centr a Sparta podruhé vyrovnala. "Právě ta vyrovnávající branka asi zápas rozhodla, přišla rychle po inkasované penaltě a soupeř se už těžko zvedal," přiznal hrdina zápasu Kucka, který si letos připsal již třináctý gól.

Domácí pak sice zvedli ofenzivní plány i za cenu většího rizika v obraně a výsledkem byla vyložená šance Miccoliho, který však pálil vedle. Sparťané už dokázali udržet možná nejcennější výsledek končícího podzimu a poslední duel s CSKA Moskva bude pro oba týmy bez nervů. Nebude tak muset vadit, že kvůli dnešní žluté kartě bude chybět stoper Řepka. "Podzim ještě nekončí, i když určitě půjdeme do duelu s CSKA s lepší náladou. Bojovat proti němu o postup bylo by to strašně těžké," upozornil slovenský reprezentant Kucka.

US Palermo - Sparta Praha 2:2 (1:0)

Branky: 23. Rigoni, 59. Pinilla z pen. - 51. Kladrubský z pen., 62. Kucka.

ŽK: Migliaccio, Goian, Pastore - Kušnír, Kweuke, Vacek, Řepka. ČK: 50. Goian, 90.+3 Pastore

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články