Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Sparta chce v Lausanne napravit selhání a vykročit k postupu

Lausanne - V rozdílné situaci jsou před dnešním vystoupením v základní skupině Evropské ligy fotbalisté Lausanne a Sparty Praha. Český mistr může v případě vítězství dál reálně pomýšlet na postup, zatímco domácí lídr druhé švýcarské ligy po případné prohře svoje minimální naděje definitivně odepíše. Sparta má navíc po ztracené výhře z Prahy k odvetě o důvod víc: doma přišla o vítězství až v šesté minutě nastaveného času. Přímý přenos sledujte od 19:00 na ČT4 nebo webu SportŽivě.cz.

Výhry nad Lausanne měly být pro zbývající tři účastníky skupiny F klíčem k postupu, ale Sparta doma dva z plánovaných šesti bodů ztratila. Svoji pozici si sice trochu pohoršila, ale její propočty se zase nijak radikálně nezměnily: k postupu vede výhra v Lausanne a pak přinejmenším remíza v Palermu, případně bude muset spoléhat na poslední domácí duel s CSKA Moskva.

Sparťané už po remíze před dvěma týdny věděli, že si pozici zkomplikovali naprosto zbytečně. "Už při startu skupiny bylo jasné, že ten, kdo chce postoupit, musí myslet proti švýcarskému klubu na dvě výhry a přes komplikaci kvůli minulému výsledku se na tom nic nemění. Vítězství nás udrží ve hře o postup vysoko," naznačil letenský trenér Jozef Chovanec po příletu do prosluněného města na břehu Ženevského jezera, s jakými plány jeho tým dorazil.

Po selhání s Lausanne přišly ligové výhry v Liberci a s Bohemians 1905, do letenské kabiny se vrátilo potřebné sebevědomí i návrat k poctivé defenzivě, na tom Sparta založila cestu za jarním mistrovským titulem. V sobotním pražském derby se navíc podařilo Chovancovi ušetřit síly Sionkovi s Wilfriedem. Ten doléčoval drobnou virózu. "Bony si musí dávat pozor, je náchylnější k prochladnutí," vysvětlil Chovanec hlavní důvod absence útočníka, který ale ve čtvrtek bude připraven nastoupit.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Davida Kalouse

Třetí vynucenou změnu přinese zranění Kušníra, jehož zřejmě v sestavě nahradí Kladrubský a sparťané znovu nastoupí v rozestavení 4-4-2. "Už jsme tak hráli poslední zápasy, nebudeme na tom nic měnit," přiblížil Chovanec taktické záměry.



Lausanne se od pražského duelu stačilo vyšvihnout do čela druhé švýcarské ligy, k čemuž mu pomohla víkendová výhra 3:1 na půdě Kriensu, pohybujícího se na sestupových příčkách. Každopádně úspěch z Letné nalil týmu sebevědomí a klubový web dokonce připomněl, že v případě čtvrteční výhry by mohl dál žít v naději na postup, o které nikdo po losování ani nesnil. Případná prohra však dostane Švýcary naopak zcela jistě ze hry, o druhé postupové místo by si to pak rozdaly v závěrečných dvou zápasech Palermo a Sparta.

Předpokládané sestavy

Lausanne: Favre - Rochat, Katz, Meoli, Sonnerat - Steuble, Celestini, Marazzi, Pasche, Rodrigo - Silvio.

Sparta: Blažek - Adiaba, Brabec, Řepka, Pamič - Sionko, Kucka, Kladrubský, Podaný - Wilfried, Kadlec.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články