Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Policie obvinila aktéry úplatkářské aféry ve fotbale

Praha - V aféře údajných úplatků, kterou v březnu rozpoutal tehdejší prezident fotbalového klubu Bohemians Praha Karel Kapr, padla první obvinění. Podle Hospodářských novin policie obvinila brankáře olomoucké Sigmy Petra Drobisze z uplácení, Kapra a tehdejší hráče střížkovského klubu Miroslava Obermajera a Davida Zoubka z přijímání úplatku. Podle Kapra v květnu 2009 před zápasem Bohemians Praha s Olomoucí nabídl Drobisz jeho hráčům úplatek tři sta tisíc korun. Hráčům prý poradil, aby úplatek převzali s tím, že pak pokus o uplácení oznámí policii. To však udělal až po několika měsících. Na základě obvinění dnes výkonný výbor fotbalového svazu doporučil disciplinární komisi případ znovu otevřít.

Předseda představenstva olomouckého klubu Josef Lébr prý i přes nové skutečnosti zůstává v relativním klidu. Nevěří, že by klub dodatečně mohl postihnout nějaký trest. "Možnost nějakých komplikací si nepřipouštíme. Náš právník momentálně připravuje další postup," řekl Lébr. Olomoucký šéf věří, že prvoligový tým, který je nyní na druhém místě tabulky, se se situací vyrovná. "Jaký bude dopad? Věřím, že to ustojíme. Je otázka, jestli to celé spíše není něčí záměr...," uvedl Lébr neurčitě.

Drobisz: Jak to bylo? Nic se nestalo

Olomoucký brankář Drobisz se o vznesení obvinění dozvěděl v minulém týdnu. Věří, že pro něj kauza dopadne dobře. "Především doufám, že se celá kauza konečně vyřeší, vyšumění by pro mě neřešilo nic. Čekám, že se to vyřeší k mému prospěchu a pravda vyjde najevo," řekl Drobisz po dnešním tréninku Sigmy novinářům. Uvedl, že v pátek jede do Prahy k výslechu. "Myslím, že mi nemají co dokazovat. Snad vyřeší, jak to bylo. A jak to bylo? To je jasné, nic se nestalo," řekl Drobisz, který je podle svých slov připraven odchytat nedělní ligový duel s Bohemians 1905.



Případem se zabývala disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu, Kapr jí opakovaně sliboval nějaké důkazy, ale žádné nepředložil. A když střížkovský klub odmítl nastoupit k zápasu proti Bohemians 1905, dostal souhrnný trest v podobě pokuty šest milionů korun a odpočtu dvaceti bodů. Protože pokutu nezaplatil, poslal ho fotbalový svaz ještě o soutěž níž, do ČFL. Tresty dostali i hráči, kteří tvrdili, že úplatek převzali.

Petr Konečný, advokát Sigmy Olomouc:

"Z těch důkazů, které byly doposud předloženy, a ty se za půl roku u mě nezměnily, bych se neodvážil tvrdit, že se pan Drobisz něčeho dopustil. I on sám to odmítl a podal stížnost."

Disciplinárka hledá nové důkazy

Pro disciplinárku tak případ skončil, výkonný výbor však dnes komisi doporučil na základě obvinění kauzu znovu otevřít. "My jsme s policií stále v kontaktu, proto máme přístup ke spisům. Náš právník nyní tyto spisy zkoumá a hledá, zda má policie k dispozici nové důkazy, které jsme my neměli. Pokud se neobjeví, počkáme, až na výsledek celého procesu," uvedl předseda disciplinární komise Jiří Golda.

Pokud se však nové důkazy objeví, je prý komise připravena okamžitě zasednout a udělit nové, mnohem přísnější tresty. "Výsledek analýzy bychom měli dostat během několika dní. Pak se rozhodneme a případně zasedneme. Pokud bychom znovu trestali, tak velmi, velmi přísně," prohlásil Golda, který nevyloučil i nejpřísnější možné tresty. "Tedy zákaz činnosti až na 15 let, pokuta ve výši deseti milionů korun a vyloučení ze soutěže," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články