Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Jednadvacítka zahájí s Řeckem boj o malé Euro

Jablonec nad Nisou - Fotbaloví reprezentanti do 21 let dnes načnou závěrečný díl svého boje o účast na mistrovství Evropy, kde příští rok po čtyřech letech touží startovat. Svěřenci kouče Jakuba Dovalila však musí při cestě na závěrečný turnaj osmi nejlepších týmů své věkové kategorie zdolat Řecko. V pátek se v Jablonci hraje první duel, příští úterý bude po odvetě na řecké půdě jasné, jestli byla česká barážová mise úspěšná. Přímý přenos vysílá od 16:00 ČT4 a web SportŽivě.cz.

Mladým Čechům v baráži půjde také o to, jestli si zahrají na olympiádě v roce 2012. Na mistrovství Evropy v Dánsku bude totiž v sázce i účast na hrách v Londýně. Tak daleko reprezentace zatím nehledí, ale postup na kontinentální šampionát, který Češi vyhráli v roce 2002, je zjevným lákadlem. "Kluci mají o motivaci postaráno. Pokud bychom v baráži uspěli, můžou si po sportovní stránce do budoucna hodně polepšit," řekl Dovalil.

Češi se v baráži o ME objevují po čtyřech letech, předloni dobře rozjetou kvalifikaci na konci pokazili a o šanci startovat na turnaji přišli. Nyní mají šanci na reparát. "Víme, že nás čeká nejdůležitější část kvalifikace. Ale třeba z Lazia jsem na obrovský tlak už zvyklý, proto bych snad neměl problém zvládnout ani tuto baráž," řekl útočník Libor Kozák, který před necelými třemi týdny poprvé v italské lize skóroval za Lazio Řím. Nyní na jeho branky bude spoléhat i reprezentace.

Je nám líto, video expirovalo.
Před utkáním s Řeckem

Jakub Dovalil, trenér:

"Musíme být hodně opatrní a koncentrovaní, protože může rozhodnout jedna standardka. Všichni máme na paměti i zápas z Eura 2004, který Řekové proti nám rozhodli v prodloužení semifinále po rohu."

Český tým postoupil ze své kvalifikace z prvního místa stejně jako Řecko, které skupinu vyhrálo před Anglií a Portugalskem. Kouč Dovalil v baráži nejsilnější sestavu mít nebude, protože nemůže počítat se stoperem Markem Suchým ze Spartaku Moskva, který bude v souběžně hraných utkáních se Skotskem a v Lichtenštejnsku v seniorské reprezentaci. Řekové jsou na tom podobně, talentované opory Ninis, Mitroglu, Papastathopulos a Fetfatzidis jsou už také s A-týmem.

Hlavní je nedostat gól

Češi mají před zápasem v Jablonci hlavní cíl, neinkasovat branku. "Je to naprosto stejné jako v pohárech, matematika se nijak neliší. Každý výsledek bez obdržené branky bude solidní, ani bezbranková remíza nemusí být špatná," řekl Dovalil, který určitě nenasadí do hry obránce Jacoba Lenského. Svalové zranění zadáka Utrechtu se ukázalo být vážnějšího rázu, Lensky by však nebyl připravený ani na úterní odvetu v Řecku.

Dovalil své hráče varuje především před fyzickou vyspělostí soupeře, Řekové se opírají o několik vysokých hráčů. "Není náhodou, že z posledních šesti vstřelených branek jich dali pět po standardní situaci, na to si musíme dát pozor," řekl Dovalil.

Předpokládaná sestava ČR:

Vaclík - Řezník, Hošek, Mazuch, Čelůstka - Vácha, Gecov, Hořava, Dočkal - Pekhart, Kozák.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články