Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Čeští fotbalisté proti Skotsku chtějí napravit selhání s Litvou

Praha - Fotbalová reprezentace bude v evropské kvalifikaci skládat reparát za úvodní domácí selhání s Litvou. Český národní tým hostí Skotsko a případná ztráta v duelu s dalším z adeptů na druhé místo ve skupině za favorizovaným Španělskem by mohla už vážně ochromit postupové plány. Ani Skotové nezačali boj o Euro 2012 ideálně, ale na rozdíl od českého týmu mají na kontě už čtyři body. Tým trenéra Michala Bílka se už pomalu začínal zvedat z krize, do které upadl v minulé kvalifikaci, jenže porážka v premiéře s Litvou jej vrátila do předchozího marasmu. Mužstvo se ocitlo pod velkým tlakem a s ním v zádech půjde i do dnešního duelu proti houževnatému soupeři. Přímý přenos začíná ve 20:15 na ČT4 a SportŽivě.cz.

Český celek navíc přišel o dva pilíře. Stoper Tomáš Sivok kvůli zranění nehrál už ani proti Litvě a útočník Milan Baroš místo nápravy neproměněné penalty z minulého utkání bude ze stejného důvodu sledovat zápas také pouze na dálku. I bez nich však má reprezentace pouze vítězné cíle. "Pokud bychom nevyhráli ani nyní, už bychom tu ztrátu těžko doháněli," shodli se před zápasem hráči.

Fotbalisté chtějí nyní dokázat, že ani po odchodu silné generace národní tým nepatří do fotbalového podpalubí. Případná výhra nad Skotskem by mohla znamenat nastoupení cesty zpět mezi evropskou elitu. "Jen musíme být efektivnější v koncovce. Střel i samotných šancí jsme měli i proti Litvě dostatek, ale proměňování je náš problém," přiznal v minulých dnech Bílek. 

Při absenci zraněného Baroše i nerozehraného Martina Fenina se o zlepšení produktivity bude snažit zbrusu nová útočná dvojice. Není vyloučeno, že kouč vsadí na mládí: Tomáš Necid z CSKA Moskva i v nedávném pohárovém duelu proti Spartě ukázal, že každý jeho krok na hřišti je pro soupeře nebezpečný, benjamínek Václav Kadlec si zase umí najít ideální střelecký post a navíc svým stylem z celé čtveřice nominovaných útočníků nejvíce připomíná Baroše.

Druhá změna čeká Bílka při sestavování obranné čtveřice. Kouč už potvrdil, že Michal Kadlec začne na levém beku, odkud může lépe podporovat ofenzivu, než se to naposledy dařilo Danielu Pudilovi. Na stoperském postu by mohl nastoupit další novic Marek Suchý, ale Bílek také může vsadit na zkušenost a vedle Romana Hubníka vyslat Daniela Rajnocha.

Skotové mají body za vydřenou remízu v Litvě a těsné vítězství nad Lichtenštejnskem. K ne úplně přesvědčivým výkonům přibyly trenérovi Craigu Leveinovi v posledních dnech starosti s řadou zranění. Skotové museli dodatečně povolat už čtyři hráče a těsně před odletem do Prahy přišli kvůli pochroumanému kotníku o střelce jediného gólu z březnové vzájemné přípravy záložníka Scotta Browna.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Luďkem Mádlem



Skotově před zápasem stavěli do role jasného favorita domácí tým. "Češi jsou silnější tým, výše na žebříčku a hrají doma. To však nemění nic na tom, že chceme vyhrát. Když nejsme favorit, tak se nám hraje lépe. Naší největší devizou je týmový duch," konstatoval Levein. Úspěch z Prahy by jeho tým navíc psychicky podpořil před úterním domácím duelem se Španělskem.

Předpokládané sestavy

Česká republika: Čech - Pospěch, Hubník, Rajnoch, M. Kadlec - Plašil, Hübschman, Polák, Rosický - Necid, V. Kadlec.

Skotsko: McGregor - Hutton, Weir, Whittaker, McManus - Dorrans, Fletcher, Robson, Morrison - Naismith, Mackie.  

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články