Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta se pokusí v Moskvě překvapit favorizované CSKA

Moskva - Jasným outsiderem budou sparťanští fotbalisté v utkání 2. kola základní skupiny Evropské ligy, které sehrají ve čtvrtek večer na půdě CSKA Moskva. Pokud by však překvapivě vydolovali tři body, výrazně by si přiblížili postup ze skupiny. Oba zápasy proti papírově nejslabšímu týmu skupiny z Lausanne je totiž teprve čekají. Pražský klub by však byl v Moskvě spokojen i s remízou. Zápas začne v 19:00 SELČ, hlavním rozhodčím bude norský sudí Tommy Skjerven, na pomezí mu budou asistovat Steinar Holvik a Dag-Roger Nebben. Přímo vysílá ČT4 a web SportŽivě.cz.

Domácí výhra v premiéře proti Palermu dala sparťanům solidní postupové vyhlídky. Na nejhůře druhé místo ve skupině stačilo v minulé sezoně v některých případech i osm bodů, což může Letenské naplňovat optimismem. Před cestou do Moskvy je navíc může hřát, že venku se jim v poslední době daří víc, než když musejí doma dobývat soupeřovu obranu.

Trenér Jozef Chovanec zažije na sparťanské podzimní poměry nebývalý luxus: do hry může vybírat až na marody kompletní kádr, protože poprvé od utkání v Poznani nebude postrádat žádného hráče kvůli trestu. Zpět už je i Marek Matějovský, jemuž vypršel třízápasový distanc za vyloučení na polské půdě. Je však otázkou, zda po posledních výkonech Matějovský bude mít Chovancovu důvěru.

Trenéři k zápasu:

Jozef Chovanec, trenér Sparty: "CSKA udělalo v posledních letech ohromný skok mezi největší evropské kluby, a to platí jak o podmínkách, ve kterých pracuje, tak pro složení hracího kádru."

Leonid Sluckij, trenér CSKA: "Viděl jsem dva její zápasy v lize i výhru nad Palermem, a tam se (Sparta) představila jako kompaktní, dobře organizovaný tým, v němž se spojuje zkušenost s mládím."

Šéf letenské lavičky by určitě přivítal i návrat uzdravujícího se Ondřeje Kušníra, protože do středu hřiště by mohl využít Jiřího Kladrubského. Na to si však ještě musí počkat. "Ondra trénuje zatím na 70 procent, na zápas to ještě není," podotkl trenér. Velké improvizace se nedají očekávat. Na hřišti by se mohl objevit i Jakub Podaný, ale ten je vhodnější pro ofenzivnější rozestavení 4-4-2, a k tomu asi od začátku Sparta nesáhne.

Pražané se musejí připravit na pořádný zlom klimatu. Meteorologové sice v posledních dnech upravili své varovné předpovědi, ale i tak se prý dají očekávat během čtvrtečního utkání mrazivé teploty. Domácím chladné počasí rozhodně vadit nebude. V ruské lize hrané systémem jaro-podzim sice už nemají velké naděje na zisk mistrovského titulu, na rozdíl od loňské sezony nehrají ani Ligu mistrů, a tak jen úspěch v Evropské lize může náročné fanoušky a vedení uspokojit.

Ruský tým nehodlá Spartu podcenit

Do hlavní fáze vstoupil ruský klub podle očekávání hladkou výhrou 3:0 v Lausanne, ovšem ani to neuspokojilo trenéra Leonida Sluckého, jenž hráče kritizoval za prohospodařený první poločas. Navíc souběžná výhra Sparty nad Palermem varovala, že českého mistra nemůže podcenit. "Je logické, že to bude náročný soupeř, ale musíme se soustředit na svoji hru. Doma jsme vždy hodně nebezpeční," vzkázal už před dvěma týdny do Prahy záložník Zoran Tošič.

Otázkou je, zda se do základní sestavy dostane český reprezentant Tomáš Necid, který v sobotním ligovém utkání proti Tomsku vstřelil branku, ale na hřiště přišel až v závěru. Pokud Sluckij alespoň tuší, jak moc velkou motivaci by exslávista proti odvěkému pražskému rivalovi měl, pak ho nejspíš do hry pošle.

Předpokládané sestavy:

CSKA: Akinfejev - Ignaševič, A. Berezuckij, V. Berezuckij, Nababkin - Tošič, Mamajev, Šemberas, Oliseh - Necid, Vágner Love.

Sparta: Blažek - Kladrubský, Brabec, Řepka, Pamič - Hoheneder - Sionko, Vacek, Kucka, Kadlec - Wilfried.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články