Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Fenomén derby - fotbal, fanouškovská vášeň a trocha divadla

Praha – V pořadí už 158. ligové derby nenabídlo oslnivý fotbal. Sparta nepředvedla tak kvalitní výkon jako ve čtvrtek proti Palermu, přesto dokázala zápas otočit a vyhrát. Fenomén utkání nesmiřitelných rivalů oplývá i řadou přesahů. Atmosféru fotbalového klání ovlivňují média, jeho charakter má často blízko k divadlu. Různé pohledy na derby pražských "S" nastínili hosté v televizní debatě bezprostředně po konci utkání.

"Domnívám se, že co se týká technické úrovně, bylo to utkání velice průměrné, spíše to bylo utkání bojovné," uvedl bývalý hráč Sparty Vladimír Táborský. Pavel Kuka vyzdvihl hru mladého slávistického útočníka Vyhnala. "Vyhrál nebo ustál nesčetně soubojů s Řepkou a dokázal si míč přikrýt a rozehrát, což od našich útočníků tolik nevidíme. Na to, aby se dostal do koncovky a byl ještě nebezpečný, potřebuje odehrát 30 nebo 40 ligových utkání," uvedl bývalý slávistický fotbalista Kuka.

Sparta ve středu hřiště nebyla tak dobrá jako v duelu s Palermem. "Bylo překvapení, že nehrál Podaný, který proti Palermu podal velmi dobrý výkon. Kladrubský, protože se vrátil Vacek, opustil místo středového hráče, kde byl proti Palermu dobrý, vrátil se na beka a tam už jeho výkon nebyl tak dobrý," rozebral hru Táborský. Matějovskému se zatím ve Spartě nedaří, a proto zejména záloha nehrála podle Táborského dobře.

Je nám líto, video expirovalo.
Gambrinus liga - beseda po kole

Derby - zápas pod tlakem

Na derby se každý hráč připravuje po svém. Atmosféra se liší od jiných duelů, shodli se Kuka s Táborským. "Tenhle zápas mohl všechno otočit nebo zachránit," domnívá se Kuka. "Nemyslím si, že bych byl až tak nervózní. Lehká tréma tam byla. Když porazíte Slavii, všechno je odpuštěno," přiznal Táborský.

Velká vítězství:

Kdy se radovala Slavie

1907 Slavia – Sparta 9:1

1911 Slavia – Sparta 9:2

1941 Sparta – Slavia 0:7

1973 Sparta – Slavia 4:8

2005 Slavia – Sparta 4:1

...a kdy Sparta

1923 Sparta – Slavia 6:4

1952 Sparta – Slavia 8:1

1988 Sparta – Slavia 5:0

2000 Sparta – Slavia 5:1

Jak se blíží derby zvyšuje se i mediální tlak. Přesto však stále nedosahuje úrovně kritiky, která je běžná v zahraničí. "Tady žádná kritika ve srovnání se zahraničím není. Nevím, do jaké míry bychom s takovou kritikou uměli naložit," zdůraznil Kuka. "V zahraničí je daleko větší kritika vzhledem k trenérům. Tam novináři přesně sledují, co trenér udělal, koho střídal, koho nestřídal... Jelikož jsem v zahraničí byl, naučil jsem se nečíst noviny," doplnil Táborský.

Fotbal jako divadlo

Na fotbalových trávnících i na jevištních prknech existuje něco jako "týmová chemie". "Můžete vzít do divadla pět skvělých herců, a když to neklape, tak je to na výsledku vidět a je to pak blbý. Používá se divadelní pojem 'partneřina', což je zvláštní energie mezi lidmi. Ve fotbale je tohle souhra," uvedl dramatik a dramaturg Petr Kolečko. Podobné je postavení režiséra a trenéra. "Každý má jiný nárok, líbí se mu jiní herci nebo jiní fotbalisté," doplnil Táborský s poukazem na časté střídání sparťanských koučů v posledních letech.

Paralely hledal sparťan Kolečko i v charakteru táborů příznivců obou klubů. Podle něj mají v divadelní branži převahu slávisté. "Jak Slavie pořád prohrává a Sparta vyhrává, tak mají divadelníci tendenci být jiní a avantgardní, proto se přiklání ke Slavii. Nejvíc divadelníků fandí Bohemce, protože je to jakoby zajímavé," dodal Kolečko.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články