Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Chovanec: Musíme sázet na kolektivní výkon a ten jsme podali

Praha - Fotbalisté Sparty předvedli ve čtvrtek proti Palermu po delší době výkon, který jejich fanoušky nadchl. Paradoxně se jim to povedlo proti nejsilnějšímu soupeři, jaký je v této sezoně potkal, a přesto, že museli nastoupit s hodně pozměněnou středovou řadou. Možná právě tím favorizovaného italského soupeře zaskočili, stejně jako neobvyklou smrští rychlých kombinací, které předcházely všem třem gólům. Trenér Jozef Chovanec však nechce vítězství přeceňovat. Trápí ho, že se stále nepodařilo stabilizovat základní jedenáctku.

Zvlášť z levé strany hrozilo nebezpečí velmi často. Sparta v poslední době nemívá k dispozici tradičního levého záložníka. Při rozestavení 4-1-4-1 totiž obvykle v tomto prostoru hraje útočník Václav Kadlec. Teď ale nastoupil jako podhrotový hráč, což týmu vyhovovalo víc.

Síla na levé straně vzrostla především proto, že se ve svých útočných kouscích našel Manuel Pamič. Poctivý chorvatský bek našel vhodného spoluhráče pro ofenzivní hru v debutantovi Jakubu Podaném, který na poslední chvíli nahradil zraněného Vacka. A Chorvatova levačka toho využila pro přesné centry, z nichž vzešly dva góly. To byly akce, které u Sparty soupeřovi špióni zahlédnout nemohli.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Jiřího Kladrubského a Jozefa Chovance

Varianta s Jakubem Podaným na levé straně zálohy vyplynula ze situace. "Krejčí má virózu, Zeman po otřesu mozku nesmí tři týdny hrát. Proto jsme sáhli po hráči, který podává dobré výkony v rezervě," vysvětlil nasazení třiadvacetiletého fotbalisty, který sparťanskou hru výrazně oživil. "Jeho výkon pro mě ale nebyl překvapením," dodal Chovanec.

Jozef Chovanec:

"Musíme sázet na kolektivní výkon a ten jsme podali. Je zcela jedno, kteří hráči budou chváleni. Já měl radost z celého mužstva a také z toho, že jsme dokázali ubránit jejich klíčové hráče."

Sparta vydělala i zařazením Jiřího Kladrubského do středu hřiště. Letenský univerzál se předvedl ve formě, která ho před časem vynesla až do národního týmu. Ukázal své ofenzivní schopnosti, na jeden gól přihrál a druhý dal. Typický tvořivý hráč to však není a často rád přenechal iniciativu běhavému Kadlecovi. Pravonohý Kladrubský hledal spoluhráče spíše po levé ruce a sprinterské náběhy Libora Sionka tak zůstávaly nezužitkovány.

Vítězství je pro Spartu povzbuzením

Výhra potvrdila, že tým má dost sil i s pěti hráči na marodce a třemi dalšími v trestu. Výhru Chovanec ale nechtěl přeceňovat. "Už v předcházejících zápasech jsme se začali zvedat, a to i přesto, že jsme nehráli v nejsilnější sestavě. Nedaří se nám ustálit základní jedenáctku, což nás trochu trápí, ale dnes jsme se s tím dokázali vyrovnat velmi dobře. Hodně ukážou další zápasy. Tři body na úvod soutěže jsou dobrým základem, ale musíme na to navázat opakovaně," prohlásil.

Přesto úvodní výhra Spartě před dalšími zápasy ve skupině může hodně pomoci. "Je to skvělý výsledek, protože právě s Palermem bychom teoreticky mohli hrát o druhé postupové místo," uvedl Kadlec. "Dobré je i to, že do Moskvy k dalšímu zápasu nemusíme jet pod nějakým tlakem. Můžeme tam cestovat docela v klidu," dodal Kladrubský.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články