Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Fotbalisté v italské Serii A budou stávkovat

Řím - Páté kolo italské Serie A, naplánované na 25. a 26. září, ochromí stávka fotbalistů. Kvůli sporům o nové kolektivní smlouvě o tom rozhodla hráčská asociace (AIC). O stávce informoval obránce AC Milán Massimo Oddo, který přečetl prohlášení podepsané kapitány a zástupci AIC ze všech 20 klubů nejvyšší soutěže. Italskému fotbalu už stávka v minulosti hrozila několikrát, svaz se však s hráčskou asociací vždy včas dohodl na kompromisu.

O víkendu, kdy se má stávka uskutečnit, je na programu kompletní kolo Serie A. Pokud skutečně hráči nenastoupí, poškodí tím zejména televizní společnosti a způsobí problémy s fotbalovým kalendářem ve zbytku sezony. Podle prezidenta AIC Sergia Campany však stávka není neodvratná, protože italský svaz svolal na pondělí jednání všech zainteresovaných stran. "Doufám, že přinese pozitivní výsledky," uvedl.

Stará kolektivní smlouva vypršela 30. června a nyní je hlavním problémem návrh klubů týkající se končících hráčských kontraktů. Podle něj musejí fotbalisté v posledním roce smlouvy přistoupit na přestup do klubu, který jim zaručí stejné finanční podmínky a pozici v týmu. Pokud odmítnou, musejí se dohodnout na ukončení smlouvy. "Už jsme unavení, že s námi zachází jako s věcmi," řekl Oddo. "Jsme zaměstnanci jako všichni ostatní a to, že máme vysoké platy, neznamená, že bychom měli mít menší práva," dodal obránce AC Milán za přítomnosti spoluhráčů Gennara Gattusa, Clarence Seedorfa a mimo jiné kapitána Interu Milán Javiera Zanettiho a Ivána Córdoby.

Prezident Serie A: Je to extrémní krok bez pokusu o dohodu

Prezident Serie A Maurizio Beretta prohlásil, že hráči se k extrémnímu kroku rozhodli bez pokusu o dohodu. "Přijít k jednacímu stolu s ostře nabitou zbraní není nejlepší forma domluvy," uvedl. "Vůči ostatním lidem jde o velmi špatné gesto. Vždyť se bavíme o 500 až 600 stovkách fotbalistů s průměrným příjmem přes 1,5 milionu eur," dodal.

AIC si stěžovala i na další změny. Kluby například požadují výrazné navýšení pohyblivé složky platů fotbalistů z původních 50 procent a chtějí také přísnější tresty pro hráče porušující životosprávu. Hříšníci dosud mohli na měsíčním platu přijít maximálně o třicet procent. Asociace by také chtěla prodloužit zimní přestávku o čtyři dny až do 9. ledna.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články